"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. december 19., csütörtök

~ ZSÁLYÁS MÁJGALUSKA LEVES ~














Hamarosan Karácsony... Ilyenkor sokan böngészik az internetet, receptek keresgélése ürügyén. Van aki nem változtat a hagyományos, ilyenkor megszokott ételeivel kapcsolatban, de van, aki szívesen újít valami mást. Ha már unod a halászlét, vagy egyszerűen nem szereteted, akkor itt ez a finom májgaluska leves. Finom, fűszeres és egyszerű. 


Hozzávalók 4-5 személynek: 3 db. egész csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 kisebb tojás, 2-2 csapott evőkanál búzadara ill. liszt, 1/2 szikkad zsemle, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, szárított zsálya. Továbbá: 2 sárgarépa, 1 fehér répa, 1 cikk zeller, 1 kisebb karalábé, 1 bögre zöldborsó, 1/2 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, bors, 1 mokkáskanál szárított kurkuma, 2-3 kanál olaj.


Először a májgaluskát keverjük be, hogy tudjon egy keveset pihenni. A májat megmossuk, szárazra törölgetjük, lehártyázzuk és egy éles késsel pépesre kaparjuk. A hagymát apróra felkockázzuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Kihűtjük. A kapart májat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást, a búzadarával elkevert lisztet, a vágott petrezselymet, a nagyon apróra felvágott és elmorzsolt szikkadt zsemlét és a fűszereket. Alaposan kikeverjük és állni hagyjuk. Míg pihen a galuska alap, addig feltesszük a levest főni. A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk majd egy kevés olajon elősütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával és a vágott petrezselyemmel. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Fedő alatt felforraljuk, majd lassú tűzön készre főzzük. Mikor a zöldségek megpuhultak, a végén nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a májas keveréket. 3 perc alatt készre főzzük az egészet. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk a levest.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése