"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. november 21., csütörtök

~ ÉDESBURGONYA GOLYÓ ~














Imádom az édesburgonyát. Sütve, párolva, töltve, ropogósan...tök mindegy. Mivel már kezd bennem zsizsegni a karácsonyi konyhatündér énem, elkezdtem fejben összerakosgatni a pompázatos menüm felhozatalát. A halászlé adott, mert az a régimódi. Viszont a főétel és a köret, no az kérdéses még. Nyilván rántott hal lesz alapból is, de mellé kell némi extra íz is. Azt hiszem vad lesz, jó szaftos... És mellé tádám, ez az aranyló édesburgonya golyó. Elképzeltem, ahogy a szaftban végighúzom ezt a kissé édes fánkot és máris összefutott a nyál a számban. Igen, ez lesz. Tuti befutó a vadhús mellé. Persze magában sem rossz egy kis tartármártás és saláta kíséretében, mondjuk most, hétköznap...


Hozzávalók 4 személyre köretként: 2 nagyobb édesburgonya, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, kb. 200 gr. liszt, 1/2 csomag sütőpor. Sütéshez: olaj


Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és vízben puhára főzzük. Mikor megpuhult, leszűrjük és tálba szórjuk. Villával pépesre zúzzuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a sót és a cukrot. Közepesen kemény tésztát keverünk belőle. Ne legyen túl kemény, de lágy se. 










Lisztezett kézzel, nagyobb diónyi gombócokat készítünk a burgonyamasszából.




Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, de ne legyen túl meleg, ne égessen, hogy a golyók jól áttudjanak majd sülni. Aranybarnára kisütjük az olajban a golyócskákat. Mikor megsültek, konyhai papírtörlőre szedjük ki őket és forrón tálaljuk köretként.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése