"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. november 17., vasárnap

~ MARSHALL MÁJ ~
















Elég megosztó étel a máj. Sokan nem szeretik, pedig jócskán van benne B1 és A vitamin, amire a szervezetünknek igen nagy szüksége van. Ehhez az ételhez nem kell más, mint máj és jó féle füstölt szalonna, ez utóbbi most nálam, bükkfán füstölődött. Gyorsan elkészülő fogás és sok macera sincs vele. Mire a burgonya megfő, addig a más is megsül. Finom, krémes máj, tetején a ropogós szalonna taréjjal... Az étel a nevét Marchal József szakácsmesterről kapta, aki III. Napóleon udvari konyháján tanult, a német császár, az orosz cár és a főhercegek konyhamestere volt. Visszatérve Magyarországra a magyar konyha ételeit igyekezett összehangolni a nemzetközi ízléssel, így róla nevezték el ezt a finom májas fogást. 


Hozzávalók: 600 gr. sertés máj, 400 gr. füstölt szalonna, 1-2 kanál olaj, 1-2 kanál liszt, só, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika. Tálaláshoz: petrezselymes burgonya, savanyúság.


A májat felszeleteljük, majd fólia alatt kiklopfoljuk. Borsozzuk és liszttel meghintjük. A szalonnát felvágjuk, bőréig bevagdossuk majd kevés olajon pirosra, ropogósra kisütjük. A visszamaradt forró zsiradékban a májat 2-2 perc alatt, félidőben megforgatva kisütjük. Nem tanácsos tovább sütni, mert akkor megkeményedik. Tálalás előtt megsózzuk, majd a petrezselymes burgonyával és a szalonnataréjjal forrón tálaljuk.


  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése