"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. április 10., szerda

~SÖRÖS MARHARAGU MUSTÁRGOMBÓCCAL~










Igazi ízorgia ez az egy-tál étel. Szeretem Gordon Ramsey-t, a receptjeit és magát a sztárszakácsot is. Laza, jó humorú, és felettébb kreatív pali. Tőle származik ez a frappáns marharagu. Gyorsan elő lehet vele készülni, utána pedig mehet is a sütőbe párolódni, úgy 1 1/2-2 órára. Addig pedig lehet pihenni vagy éppen mással foglalatoskodni. Ehhez az ételhez, jó ha van egy vaslábasunk, mert abban az igazi, persze azt ne kérdezzétek, hogy miért, mert nem tudom, de tényleg jobb... Tapasztalat. Egyébként az ilyen vas herkentyűhöz könnyedén hozzájuthatunk a svéd áruházlánc konyhai részlegén, aránylag megfizethető áron. Nem beszélve arról, hogy ha már bele feccöltünk egy kis pénzt a vasba, azután lesz majd benne Isteni, dagasztás nélküli kenyeret is sütni a jövőben. Szóval ez a szaftos marha / jobb ha így nevezzük a pasiknak /, valami mennyei! Puha, omlós húskockák a mustárgombóc pikáns ízével... Hm, kóstoljátok meg minél hamarabb, csalódást nem fog okozni! Egy pohár hideg sör igenis dukál mellé...



Hozzávalók: 1 kanál zsír, 50 gr.vaj, 1 kg marha comb, 2-3 kanál liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 nagyobb babérlevél, 1 teáskanál kakukkfű, 1 kávéskanál barna cukor, 1 vőkanál sűrített paradicsom, ízlés szerint só és őrölt fekete bors, 1 üveg barna sör, kevés víz. Mustárgombóc: 1 bögre liszt, 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál magos mustár, kb. fél pohár víz, 1/2 mokkáskanál só. Tálaláshoz: vágott petrezselyemzöld, pirítós kenyér vagy párolt rizs.


A marha combról levágjuk a hártyát ha van rajta, majd nagyobb kockákra felvágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük és megszórjuk a liszttel. Átforgatjuk, hogy a hús mindenhol lisztes legyen. Egy vaslábosba felforrósítjuk a zsiradékot / vaj, zsír /, majd rádobjuk a lisztes húskockákat. Erős tűzön, néha megkeverve addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és a liszt kissé lepirul rajta. Ez után hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Kevergetve összesütjük a húst a répával is. Mikor összesült, akkor hozzáadjuk a barna cukrot, a babérleveleket, a kakukkfüvet, a sűrített paradicsomot és a sört. Kevés vizet hozzátéve, utána ízesítjük még sóval és borssal. A lábosra rátesszük a fedelét, és betesszük a 200 °C-fokos sütőbe kb. 1 1/2 órára párolódni. Míg a hús fő, addig elkészítjük a mustárgombócot. A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a reszelt parmezán sajtot, a mustárt, a sót és annyi vizet, hogy össze tudjuk gyúrni. Kb. kenyértészta állagúnak kell lennie a masszának. Mikor a hús megpuhult, vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk a tésztából és a szaftba beleültetjük őket. A lábas lefedjük és még kb. 20 percre ismét visszatesszük az ételt főni. Tálaláskor megszórjuk a ragu tetejét az aprított petrezselyemmel és pirított kenyérrel vagy párolt rizzsel forrón tálaljuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése