"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. március 31., vasárnap

~ MANTI, A TÖRÖK RAVIOLI ~


















Megint eljött az idő, hogy betekintsek a Török konyha rejtelmeibe. Sajnos ez nálam már kezd megszállottság lenni, köszönhető ez, a török sorozatoknak... Amellett, hogy totálisan kikapcsolnak, ha távolról is, de megismerhetem ezt a népet, a szokásaikat. Legfőképpen a konyhájukat, mert sűrűn előfordul gasztro jellegű jelenet is a a filmkockákon. Most is így volt ez a napokban, innen jött az ötlet, a mai fogáshoz. Ez pedig a Manti, a törökök raviolija. Hasonlóan készül, mint az olasz testvére, csak itt más a forma és a körítés. Nem mondom, hogy gyors az elkészítése, de unalmas óráinkban, ha van ilyen, bátran nekiállhatunk elkészíteni. Megéri. Amúgy pedig a török feleségek híresek arról, hogy amikor a férjeik eltávoznak a munkába, gyorsan összeülnek teázni, pletykálnak egy jót és, hogy ne teljen haszontalanul a délelőttjük, tésztát gyúrnak és hajtogatnak belőle több száz mantit. Nekem nem volt pletykapartnerem, de a zenére hajtogatás, így is ment remekül...


Hozzávalók a tésztához: 2 pohár liszt /2,5 dl /, 1 tojás, 1 kiskanál só, kb. 1 dl víz. Töltelék: 250 gr. darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 1/2 csokor vágott petrezselyem. Paprikás öntet: 50gr. vaj, 2 kanál olaj, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 csapott kanál fűszerpaprika, csipet só, 2-3 kanál víz. Joghurt öntet: 300 gr. sűrű joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só.


A tésztához valókat tálba mérjük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és fél órát pihentetjük. Miután pihent a tészta, lisztezett lapon, nagyon vékonyra kinyújtjuk és egy éles késsel kb. 2,5 cm-es kockákra felvágjuk. A töltelékhez a húshoz adjuk az aprított hagymákat, a petrezselymet, valamint a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük. Minden tésztakockába teszünk egy mokkáskanálnyi tölteléket, majd először két tésztacsúcsot csippentünk össze, utána a másik kettőt... Így lesz olyan érdekes alakja a töltött tésztánknak.





Mikor betöltöttük az összes tésztát, bő, sós vizet forralunk és a tésztabatyukat 8-10 perc alatt készre főzzük benne. Leszűrjük, majd vajra rádobjuk őket. Míg fő a Manti, addig elkészítjük a kétféle öntetet. A paprikáshoz a vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk az olajat, a sűrített paradicsomot, a vizet, a fűszereket és felfőzzük. A sűrű joghurtba belekeverjük a zúzott fokhagymát és a sót. Tálaláskor a forró Mantit először a fokhagymás joghurttal, majd a piros mártással öntjük le.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése