"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. március 16., szombat

~ SÜLTALMÁS PITETORTA ~



















Nagy rajongója vagyok a YouTube-on, Hidamari alkotásainak. Eszméletlen finom dolgokat készít, videoreceptekkel ellátva. Egyszerű rövid videók, zene nélkül. Lehet hang fetisiszta is lettem, mert imádom hallgatni a cukor csikorgását, a habzó vaj sercegését, a tojáshéj koccanását... Ezeket mind tökéletesen hallani a felvétel közben. Zene füleimnek. Ezen felül, pedig tökéletesek a receptek és baromi finomak. Már amit eddig elkészítettem tőle. Szóval ez az almás gyönyörűség is az ő kezét dicséri, utána meg az enyémet... Sosem készítettem még hajtogatott vajas tésztát...., mostanáig. A bolti leveles tészta elbújhat mögötte. Ne is keressétek! Persze ez akkor érvényes kijelentés, ha van idő pepecselni a hajtogatással és a hűtéssel. Megéri..., én mondom.   


Hozzávalók 6 szelethez: 160 gr. liszt, 80 gr. hideg vaj, 100 gr. víz, 1 csipet só. Töltelék: 4 nagyobb piros alma, 4 kanál cukor, 1 vanília rúd, 50 gr. vaj. Továbbá: 1 tojás, 2-3 evőkanál mandula pehely, 2-3 evőkanál baracklekvár, porcukor.


Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, majd késsel addig vagdossuk, amíg morzsalékos lesz az egész. Ez után mehet bele a hideg víz, amiben feloldottuk a sót. Nagyjából összeállítjuk a tésztát, majd fóliára tesszük, becsomagoljuk és úgy nyújtjuk ki téglalap alakúra kb. 12x20 cm-es nagyságra. Ez után mehet a mélyhűtőbe kb. 20-25 percre. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett  felületen 12x40cm-es csíkra nyújtjuk ki, majd S alakban hajtogatjuk. 




Ismét csomagolás, ismét hűtés. Ezt kétszer ismételjük. Ez fontos mozzanat, hogy a tészta, finom roppanós és leveles legyen. Míg hűl a tészta, addig az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagházazzuk és nyolcadoljuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk az almákat, a héjakat és a vanília kikapart magját. Óvatosan kevergetve lepároljuk, majd amikor már nem ress az alma, hozzáadjuk a cukrot is és addig sütjük tovább, amíg kissé lebarnul.






Mikor elpárolgott az alma alatt az összes nedvesség, akkor lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük. A többször hajtogatott tésztát kinyújtjuk kb. 40 cm-es körré. A tésztalappal kibélelünk egy kisebb, kapcsos tortaformát, villával megszurkáljuk.




Alufóliával letakarjuk a tésztát, majd kerámiagyöngyöt vagy szárazbabot zúdítunk rá. Tehát "vakon" sütjük majd meg. Előmelegített sütőben, 200 °C-fokon 25 perc alatt. Mikor letelt az idő, kivesszük a tésztát a sütőből, felvert tojással lekenjük az alját, az oldalát, és a peremét. Visszatoljuk a forró sütőbe 10 percre.




A ropogósra megsült tésztakelyhet rácsra tesszük és kihűtjük.




A tésztakehelybe lerakosgatjuk szépen az almagerezdeket, megkenjük a tetejét baracklekvárral és rászórjuk a mandulapelyhet. Visszatoljuk kb. 10-15 percre a forró sütőbe átsülni. Tálaláskor porcukorral meghintve kínáljuk. 







2 megjegyzés:

  1. Az, hogy csak az almagerezdeket rakod a tésztába, azt jelenti, hogy a héja kuka?

    VálaszTörlés
  2. Hidamarit én is kiszúrtam tavaly, imádom, ahogy tök nyugisan kavargatja az épp aktuális krémet. :D
    Ez az almatorta nagyon mutatós, és a fotók azokkal a fehér díszalmákkal a háttérben igazán mutatósak. :)

    VálaszTörlés