"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. március 3., vasárnap

~ KASESPATZLE ~
















Osztrák "sógoraink" nemzeti eledele, a Käsespätzle, magyarosítva a sajtosnokedli... Valamire való síterepek, valamire való hüttéiben állandó étek ez a felturbózott, nokedlis egytálétel. Előszeretettel sütik amolyan egyszemélyes vas serpenyőkben, amikben baromi gusztán néz ki és persze hatalmas adagnak is tűnik. Megnyugodhatunk, az is... Nem éppen gyomorkímélő, de garantáltan fedezi a sípályákon elveszett kalóriák nagy részét. A frissen kifőzött nokedlit alaposan bekeverik sült szalonnával, sült hagymával, tejföllel és jó sok reszelt sajttal, így abszolút értető, honnan a sok kalória... Nyugodtan kóstoljuk meg, sőt kötelezően ajánlatos! Utána pedig irány a mozgás, hogy ne legyen egy cseppet sem bűntudatunk. Mesteri fogás, a maga egyszerűségével.


Hozzávalók 4 személyre: 350 gr.liszt, 4 tojás, 250 ml. tej, 250 gr. húsos bacon szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár tejfel, 150-150 gr. Ementáli illetve Trappista sajt, só, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld. 


Egy tálba szórjuk a lisztet, a tojásokat felütjük, villával habosra keverjük, majd ízesítjük a tojást sóval és borssal. A tejet a liszthez adjuk a felvert tojással. Csomómentesre kikeverjük a nokedlitésztát, majd húsz percet pihentetjük. Ez alatt egy serpenyőben pirosra kisütjük előbb a felcsíkozott bacon szalonnát, majd a szálasra megvágott hagymát. Egy nagyobb lábosban sós vizet forralunk, majd nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a nokedlitésztát. Két-három perc alatt a megfőtt nokedlit leszűrjük és tálba tesszük. Hozzákeverjük a nokedlihez a sült szalonnás hagymát, a tejfölt, a lereszelt sajtok 2/3-át, végül egy kevés sót és borsot. A nokedlis keveréket hőálló serpenyőbe tesszük, tetejére szórjuk a maradék sajtot, majd betoljuk a forró, 200 °C-fokos sütőbe 10-15 percre. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, megszórjuk egy kevés vágott petrezselyemzölddel és zöldsalátával forrón tálaljuk.







1 megjegyzés:

  1. Próbáld ki egyszer Bergkäse sajttal! Ausztriában és Bajorországban általában ezzel csinálják. A Lidl-ben is lehet kapni mostanság, de az Aldi-ban időszakonként felbukkanó Gmundner Berg, vagy Erzherzog Johann nevű sajtok még finomabbak. Egészen más dimenzió, mint az emmentáli! :-)

    VálaszTörlés