"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. február 24., vasárnap

~ BURGONYAPELYHES KIFLI ~














Reggelire készültek ezek a ropogós, burgonyapelyhes kiflik. Néha kell egy kis bűntudat nélküli péksütizés... Mivel nem túl nagyok, kettő-három simán lecsúszik egy pohár tejjel vagy kakaóval. A vajat és Maci mézet már nem is mondom hozzá, az már tényleg alapos bűnözésnek számít. De ebben borongós deprimáló időben kell egy kis plusz. Mivel az íze semleges, kínálhatunk mellé sonkát, sajtot, vagy lekvárt is. Frissen, ropogósan, langyosan az igazi...


Hozzávalók: 600 gr. átszitált finom liszt, 200 ml tej, 200 ml. natúr joghurt, 100 ml olaj, 1-1 csapott evőkanál só és cukor, 4 csapott evőkanál burgonyapehely, 1/3 kocka friss élesztő. Továbbá: 100 gr. vaj, 2-3 evőkanál burgonyapehely.


A fele mennyiségű langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral, majd felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, a joghurtot, az olajat, a sót, a cukrot és a burgonyapelyhet. Alaposan kidagasztjuk, majd amikor már szép sima tészta és nem ragad a kezünkhöz, akkor olajjal kissé átsimogatjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk és négyfelé osztjuk. Minden tésztadarabot kerek, kb. 30 cm-es lappá kinyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, és két lapot megkenünk a  a vajjal, majd mindkettőre teszünk egy másikat. 12-12 darabra felvágjuk a tésztaköröket. Kifli lakban felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. 

 

 
Letakarva, duplájára kelesztjük a kifliket. Mikor megkeltek, a megmarad olvasztott átkenjük őket és megszórjuk mindegyiket egy kevés burgonyapehellyel. 180 °C-os sütőben, pirosra kisütjük őket. Langyosan tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése