"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. február 12., kedd

~ CITROMOS - PILLECUKROS PITE ~














Télen elég gyakran kerül valamilyen citromos édesség az asztalra. Fogalmam sincs miért. Valahogy nálam ez a szezonja. Főleg, ha kapok Meyer citromot. Mint most. Kicsit fűszeresebb, lédúsabb és sárgább, mint a sima testvére. Egy kicsit kuriózum. A ropogós tésztakelyhek a finom, krémes citromkrémmel, maga az elcsábulás.


Hozzávalók a tésztához: 170 gr. liszt, 70 gr. cukor, 75 gr. puha vaj, 1 tojás, 1 csipet só. Citromkrém: 3 tojás, 130 gr. cukor, 1 evőkanál liszt, 175 ml. tejszín, 125 ml. citromlé, 1/2 csésze apró pillecukor. Díszítéshez: apró pillecukor, citromgerezd.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, majd 1/2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a krémet. A tojásokat kisebb lábosba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és állandóan kevergetve elkezdjük melegíteni. Mikor langyos, hozzákeverjük a tejszínt, a citromlevet és a pillecukrot. Habverővel állandóan kevergetve, besűrítjük az egészet. Akkor megfelelő, ha puding sűrűségű. Lefedve, teljesen kihűtjük. A pihentetett tésztát, lisztezett lapon 3 mm vastagra nyújtjuk és kb. 8 cm-es kiszúróval, kerek lapokat szúrunk ki a tésztából. Kb. 10 db. lesz belőle. A tésztalapokat muffin-sütő mélyedéseibe tesszük, papírkapszlikat teszünk rájuk, majd szárazbabbal negyedig megtöltjük. Ez a 'vakon sütés'. Ettől nem fog a tészta felpúposodni sütés közben. 180 °C-fokon 15-20 perc alatt, ropogósra kisütjük a tészta kelyheket. Sütés után teljesen kihűtjük őket, csak utána töltjük bele a citromkrémet. A piték tetejét pillecukorral és citromgerezddel díszítjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése