"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. április 30., kedd

~ INDIAI VAJAS CSIRKE NAAN KENYÉRREL ~















Régóta szemeztem ezzel a recepttel, szeretem az autentikus indiai ízeket. Fűszeres, kissé csípős étel, izgalmas összetevőkkel. A garam masala amúgy is az egyik kedvenc fűszer-keverékem, mert bármely húst vagy zöldséget megbolondíthatunk vele. A puha csirkehús a selymes, vajas mártásban egyszerűen Isteni kombó. Emellett pedig abszolút időkímélő étel. Mire a rizs megfő, addig a csirke is elkészül. Indiában előszeretettel fogyasztják hozzá a tradicionális kenyerüket a Naan-t. Ez egy élesztős kenyértészta, amit laposra nyújtanak, és kissé olajos, baromi forró serpenyőben megpirítva sütnek ki. Ezzel aztán lehet két kézzel is tunkolni a sűrű szaftot... Kötelező elkészíteni, nem is kérdés....! 


Hozzávalók 4 személyre: 100 gr, vaj, 2 ek. olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, 2 egész csontozott csirkemell, 2 evőkanál garam masala, 1-1 evőkanál őrölt római kömény, kurkuma, gyömbér, 1 teáskanál reszelt, friss gyömbér, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1/4 teáskanál cayenne bors, 1 csésze tejszín, 1 bögre paradicsomlé, petrezselyemzöld. Továbbá: párolt basmati rizs. Naan kenyérhez: 2 csésze liszt, 1/2 csésze víz, 1 teáskanál cukor, 2 kanál olaj, 1/4 csésze joghurt, 1 kisebb tojás, 1/2 evőkanál só. Kenéshez: olvasztott vaj, reszelt fokhagyma.


Először a Naan kenyér tésztáját készítjük el. A langyos vízben elkeverjük a cukorral együtt az élesztőport, majd megvárjuk, amíg kissé felfut. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd gyorsan összegyúrjuk az egészet. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarva fél órát kelesztjük, majd 5-6 darabra osztjuk a tésztát és lisztezett lapon, tenyérnyi lepényeket nyújtunk belőlük. Kissé olajozott, forró serpenyőben egyenként kisütögetjük őket, meg-megfordítva. A kész kenyereket letakarjuk és melegen tartjuk. Ez után egy vaslábasban vagy serpenyőben felhevítjük a fele mennyiségű vajat és az olajat, majd rádobjuk a felkockázott csirkehúst. Kevergetve kissé lepirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, az összes fűszert. Addig sütjük kevergetve a húskockákat, amíg fűszerek kellemes illatot nem árasztanak. Ez után hozzáadjuk a paradicsomlevet, a tejszínt, a megmaradt vajat és összeforraljuk az egészet. A kész vajas csirkét forrón tálaljuk a basmati rizzsel és a Naan kenyérrel. Tálaláskor petrezselymet szórunk rá.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése