"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. július 2., hétfő

~ VITELLO TONNATO ~


















Mivel is kezdjem a recept beharangozóját... Konkrétan keresem a szavakat, hogy mit is írjak erről az ételről vagy inkább helyesbítek, étekről. Mert ez valóban étek, méghozzá ínyenc étek. Az előételek ne tovább-ja. Én még ilyen finom, zamatos és előkelő előételt nem igazán ettem. Múlt hét kedd óta. Ugyanis történt, hogy céges ebédre voltam hivatalos a Trófea Grill étterembe. A felhozatal káprázatos volt, mind ízekben, mind zamatokban és bőségben egyaránt. Fel sem tudom sorolni mennyi ízt és ételt kóstoltam, mindenből egy falatnyit, hogy legyen hely mindennek. Köztük volt ez az olasz előétel is, megbújva a sok finomság között. Egyébként, ha nem hívják fel rá a figyelmemet, akkor valószínűleg tovább lépek felette, mert kissé sápatag színével nem az a kiugró ételféleség a palettán. De szóltak, és én kóstoltam... Sajnos már csak akkor, amikor már majdnem teleettem magamat. Ha tudom előbb, akkor ebből biztosan szedek a tányérkámra egy nagyobb adagot. Egyszerűen fantasztikus! A vékonyra szeletelt borjúhús a selymes tonhalkrémmel.... Jézusom, de finom! Nagyon ajánlom elkészíteni, mert egy élmény volt elfogyasztani.


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. borjú szűz vagy comb, 1 sárgarépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db. szárzeller, 2-3 kanál olíva olaj, 1/2 dl fehér bor, 1 babérlevél, 1 szelet kenyér,  50 gr. tej, 1 kis doboz tonhal sós lében, 1 főtt tojás, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál capri bogyó, 4-5 szardella filé, 1/2 citromleve, 2 -3 kanál fehérbor, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: pirított kenyér, rukkola saláta, capri bogyó, citrom gerezd.


A húst megmossuk, szárazra töröljük és egy éles késsel lehártyázzuk. Sóval, borssal bedörzsöljük majd zsinórral megkötözzük sonkaszerűen. A sárgarépát és a hagymát megpucoljuk, majd felkarikázzuk a zellerszárral együtt. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olíva olajt, majd beledobjuk a zöldségeket, a fokhagyma gerezdet és a babérlevelet. Erős tűzön, néha megkevergetve kissé elősütjük. Mikor a zöldségek egy kissé lepirultak, félretolva őket, a serpenyőbe tesszük a megkötözött húst, és körbepirítjuk minden oldalát. Mikor a hús körbepirult, ízesítjük sóval, borssal és aláöntjük a bort. Egyet forralunk rajta, majd betesszük az előmelegített, 180 °C-fokossütőbe 10-12 percre. Mikor letelt a sütési idő, kivesszük, fóliával letakarjuk és teljesen kihűtjük. Ez után elkészítjük a tonhalkrémet. A kenyérszelet belét egy tálba morzsoljuk, hozzáöntjük a tejet és villával összekeverjük, hogy pépes legyen. Veszünk egy turmixgépet, majd sorban beletesszük a következőket: a tejes kenyérpépet, sült zöldségek a hús alól, a lecsepegtetett tonhal konzervet, a majonézt, a citrom levét, a capri bogyót, a szardella filét, a bort, a főtt tojást, ízlés szerint sót és őrölt fekete borsot. Krémesre keverjük az egészet. A húsról eltávolítjuk a zsinórt, majd szeletelőgéppel hajszálvékonyan felszeleteljük a húst. A hússzeleteket tálra rendezzük, tetejére bőven kanalazunk a tonhalkrémből, majd díszítjük a tálat rukkola salátával, capri bogyóval és citrom gerezdekkel. Pirított kenyérszeletekkel behűtve tálaljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése