"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. július 29., vasárnap

~ ÁFONYÁVAL SÜLT PALACSINTA ~
















Áfonyaszezon... Végre. Minden évben alig várom. Ilyenkor azt sem tudom mit készítsek vele. Lekvárt biztosan. Azután jön a mascarponés torta, a pite és a palacsinta... Mint most. Végül is ez most azért került fel a palettára, mert a palacsinta tésztája kissé eltér a megszokottól, ugyanis mascarpone rejtőzik benne. Könnyű, légies és nagyon finom. És persze az áfonya, ami belesül az apró korongok közepébe az dob még rajta. Egy kis mézzel meglocsolva, remek reggeli eledel.


Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 2 kanál cukor, 125 ml tejszín, 250 gr. mascarpone, 125 gr. liszt, 1 kiskanál vanília esszencia, 1/2 mokkáskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja. Továbbá: vaj, áfonya, méz.


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá felverjük. A tojássárgákat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, a mascarponét, a tejszínt és a vanília esszenciát, majd habverővel simára kikeverjük. Ez után mehet bele a liszt, a sütőpor és a só. Ezzel is alaposan kikeverjük a masszát. A végén lazán beleforgatjuk a tésztába a felvert fehérjehabot és reszelt citromhéjat is. Jó habosnak kell lennie a masszának. Egy nagyobb serpenyőbe kis darabka vajat forrósítunk, majd evőkanállal kis kerek palacsintákat adagolunk ki a masszából. A sülő palacsintakorongok tetejére pár szemáfonyát szórunk, majd amikor a palacsinták alja szép pirosra megsült, akkor egy lapát segítségével megfordítjuk őket. Így sütjük a ki a többi palacsintát is.  Tálaláskor 3-4 palacsintát egymásra rakunk, majd mézet csorgatunk rájuk. Mennyei édesség, akár reggelire is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése