"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. augusztus 2., csütörtök

~ JOGHURTOS SZŐLŐ TORTA ~

















Azt még korai mondani, hogy lassan itt van az ősz, itt van újra, viszont a piacokon egyre több zamatos szőlőre lehet szert tenni. Van Görög, nagy szemű, magtalan, piros, fehér, lila, ovális, meg még számtalan fajta, amiből aztán lehet válogatni kedvünk és receptünk szerint. Megmondom őszintén, ritkán használom fel alapanyagként a szőlőt, inkább csak úgy szemezgetve eszegetjük java részt. Anyukámnak volt egy nagyon finom receptje, amihez must és szőlő kellett, egy nagyon pikáns húsétel. No, azt gyakran elkészítem a szüret idején. Most egy joghurtos torta készült vele, amit sütni sem kellett. Ebben a kánikulában jó lesz majd este elkanalazgatni... Mindenképpen olyan szőlőt válasszunk a tortához, amiben nincs mag, mert úgy lesz igazán élvezhető a sütemény evése.


Hozzávalók egy zsúrtorta méretű adaghoz: 200 gr. édes graham keksz, 3-4 kanál olvasztott vaj. Krém: 450 gr. sűrű Görög joghurt, 250 gr. mascarpone, 200 ml. tejszín, 1  teáskanál vanília esszencia, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor vagy méz, 1 púpos evőkanál zselatin por, 1/2 kávéscsésze víz. Díszítéshez: szőlő, áfonya, citromfű.


A kekszet késes aprítóban morzsásra zúzzuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és " vizes homok " állagúra keverjük. Egy zsúrtorta méretű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a tetejét szépen elsimítjuk. Amíg elkészítjük a krémet, addig betesszük a hűtőbe dermedni a keksz alapot. A krémhez a tejszínt kemény habbá felverjük, a zselatint mikróban felmelegítjük a vízzel, hogy szépen feloldódjon. Arra ügyeljünk, hogy a krém hozzávalói szoba hőmérsékletűek legyenek, mert a hideg joghurtkrémben a zselatin összeugrik. A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a sűrű görög joghurtot, a vanília esszenciát, a citrom levét, a reszelt héját, a porcukrot vagy mézet. Alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott zselatint is. A végén lazán belekeverjük a krémbe a tejszínhabot is. A kész joghurtkrémet a formában lévő kekszalapra öntjük. 2-3 órára betesszük a tortát dermedni. Mikor megszilárdult a krém, kirakjuk a torta tetejét a szőlőszemekkel és az áfonyával. Citromfű levéllel feldíszítve tálaljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése