"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. június 29., péntek

~ HABOS RIBIZLI PITE ~
















Hétvégén egy horgásztanyán voltunk látogatóba, ahol volt néhány elárvult ribizli bokor. Kicsit megdézsmáltam. Teleszedtem egy félbevágott ásványvizes palack alját. Még tavaly eltettem ezt a pite receptet, ha netán ribizlihez jutok, feltétlen megsütöm majd. Most kapóra jött a receptje, úgy hogy előhúztam a fiók mélyéről. Zsuzsi, köszönöm a friss ribizlit, nagyon finom süti sült belőle... Viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy azért van benne csak 1 csésze ribizli, mert én egy kicsit többet tettem bele, és az azért nem annyira jó, mert sülés közben a ribizli levet ereszt és ahogy hűl a sütemény, úgy engedi ki magából a nedvességét. Így egy kissé eláztatta a ropogós tésztát maga alatt. Egy csészével pont jó lesz...


Hozzávalók a tésztához: 150 gr. liszt, 50 gr. cukor, 1 csipet só, 80 gr. hideg vaj, 2 tojás sárgája. Krém: 1/2 l tej, 1,5 csomag vaníliás puding por, 1 tojás sárgája, 3 kanál cukor, 1 kiskanál vanília esszencia. Hab: 3 tojás fehérje, 60 gr cukor, 2 kanálétkezési keményítő, 1 csipet só. Gyümölcs: 1 csésze szemezett ribizli, 1 kanál étkezési keményítő, 2 kanál cukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe 20 percre.Amíg a tészta hűl, addig elkészítjük a krémet. A tejet lábosba töltjük, egy keveset félre teszünk belőle, és ebben elkeverjük a pudingport, a tojás sárgáját, a cukrot és a vaníliát. Mikor a tej felforrt,állandó kevergetés közben hozzáfolyatjuk a pudingporos tejet és addig főzzük, amíg sűrű krém nem lesz belőle. Ha elkészült, félre húzzuk és letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A lehűlt tésztát lisztezett alapon kerekre kinyújtjuk és egy vajazott-lisztezett kerek pitesütő tálba tesszük, majd széleit levágjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, tetejére kerámiagyöngyöt, ennek híján szárazbabot szórunk nehezékként. 






Előmelegített sütőben, 175 °C-fokon 15 perc alatt elősütjük benne a tésztát. Sütés után a kissé lehűlt tésztára rákenjük a pudingkrémet, majd megszórjuk a keményítővel és a cukorral átkevert ribizlit.









A megmarad három tojásfehérjét kemény habbá felverjük a cukorral és a keményítővel. A tojáshabot a süteményre kenjük.





A süteményt visszatesszük a sütőbe sülni kb. 15-20 percre. Mikor megsült, kihűtjük és langyosan tálaljuk. Finoman krémes és ropogós sütemény, a ribizli fanyar ízével.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése