"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. június 22., péntek

~ PER-PERI SZÁRNYAS MÁJ ~


















Viszonylag ritkán veszek májat, mert itthon nem igazán kedvelik a tömény íze miatt. Ha mégis veszek, akkor inkább szárnyas májat. A kedvencem a hízott libamáj lesütve zsírjában, friss kenyérrel és lila hagymával... Na, ettől döglik a légy is..., ugyebár. Tréfát félre téve, ez a csirkemájas étel is eléggé brutális eledel, egy-egy gyors hétköznapi vacsora gyanánt. Szerintem pirított kenyérszeletekkel a legfinomabb, csak úgy kitunkolni a tálból, egy kis savanyú paprikával egyetemben..., de természetesen, ha komplettebb ételt szeretnénk tálalni, akkor jól passzol hozzá még a párolt rizs, vagy a sült burgonya is.


Hozzávalók a peri-peri szószhoz: 2 piros kápia paprika, 1 közepes fej lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 magozott piros chili paprika, 2 evőkanál sűrű paradicsomkrém, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 4 kanál olaj, 1-1 kiskanál só, őrölt fekete bors, szárított oregánó, füstös fűszerpaprika. Továbbá: 450 gr. csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 50 gr. vaj, 2-3 kanál olaj. Tálaláshoz: pirítós kenyér, savanyított csípős paprika.


A májat szitában leöblítjük, lehártyázzuk majd felkockázzuk nagyobb darabkákra. A peri-peri szószhoz a hozzávalókat tisztítjuk, daraboljuk, majd mindent a késes aprítógépbe teszünk. Krémesre, kissé darabosra lezúzzuk az egészet. A kész mártást kisebb lábosba töltjük és felfőzzük. Kb. 5-10 perc alatt készre pároljuk az egészet. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat, majd a szálasra megvágott vöröshagymát lepirítjuk benne. Mikor a hagyma már szép aranybarna, akkor hozzáadjuk a májat és erős tűzön megpirítjuk benne. Mikor a máj már nem véres belül, akkor hozzáadjuk a peri-peri mártást és egyet rottyantunk alatta. Átkeverjük a májat a mártással, majd máris tálalhatjuk az ételt a ropogós kenyérrel és a savanyított paprikával. Isteni!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése