"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. február 25., vasárnap

~ GŐZGOMBÓC ~










Nem feltétlen kell elmenni síelni, hogy együnk egy jó gőzgombócot... Bár tagadhatatlan, hogy két csúszás között, szikrázó napsütésben, Ausztria lankáin, a Hütte teraszán, nem boldogság elmajszolni, egy hatalmas nagy gőzgombócot, ami szinte elsüllyed a vaníliamártásban mákkal a tetején... Gondolom ismerős érzés, meg van mindenkinek, miről is beszélek. Annak persze külön fílingje van. Nyüzsgő éttermek, amik délidőben megtelnek a pirospozsgás arcú, félig kigombolt sícuccos, transzformersz léptekkel közlekedő emberekkel. No lám, máris felvázoltam egy idilli körképet egy osztrák hüttéről. A legkedveltebb desszertnek számít ott a Gőzgombóc. Általában szilvalekvárral töltik, de ettem már töltelék nélkülit is. Egyébként az is pont olyan finom volt. Szóval, aki nem jár sí-akrobatikázni, annak itt ez a recept, hogy otthon is gond nélkül elkészíthesse a maga gőzgombócát. Egy egyszerű kelt tészta, lekvárral megtöltve és gőzben készre párolva. Mennyei!


Hozzávalók 5 közepes méretű gombóchoz: 280 gr. liszt, 175 ml langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 2 kanál porcukor, 1/4 mokkáskanál só, 1 kávéskanál puha vaj, 1 tojás sárgája. Vanília mártás: 2 kanál porcukor, 2 tojás sárgája, 1 kanál liszt, 4 dl. tej, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Szóráshoz: darált, cukros mák.

A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha már szép "hólyagos" a tészta és elválik a kezünktől, akkor sima gombóccá sodorjuk, liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.




Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk és elosztjuk 5 egyenlő részre. Gombócokat formázunk belőlük és letakarva, még 15 percet pihentetjük. 




Mikor letelt a a pihenőidő, akkor sodrófával kis kőrré kinyújtjuk a tésztagombócokat és mindegyik közepére teszünk egy-egy kiskanál sűrű szilvalekvárt.




 Óvatosan, hogy a töltelék ne jöjjön ki, először összecsippentjük a tésztaszéleket, majd gombóccá sodorjuk mindet. Egy nagy fazékban kevés vizet forralunk, ráteszünk egy szűrőbetétet, vagy egy fröccsenésgátló szitát. A gombócokat kis sütőpapírdarabkákra tesszük és papírostól a szitára helyezzük őket. Egy nagy fém salátástállal lefedjük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot a lábas alatt. Kb.15 percig gőzöljük így a gombócokat. Míg főnek a gombócok, addig elkészítjük a vaníliamártást is. Egy kisebb lábosban habosra keverjük a tojássárgájákat a porcukorral, hozzáadjuk a csipet sót, a vanília esszenciát és kevergetve hozzáfolyatjuk a langyos tejet is, amelyben elkevertük a kanálka lisztet. Gyenge láng felett, állandóan kevergetve, sűrű mártást főzünk belőle. Tálaláskor a gombócokra öntünk a mártásból, és megszórjuk a tetejüket egy kevés cukros, darált mákkal. Melegen tálaljuk.






3 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki .... eddig nem mertem nekiállni soha, de most lehet, hogy teszek egy próbát!

    VálaszTörlés
  2. Furcsa dolog, de még soha nem ettem. Nem is éreztem rá késztetést,...idáig. Nálunk csak sós gőzgombóc készül, amit előgőzölés után megsütünk. Mindig babgulyás vagy babfőzelék mellé készült.
    Azt hiszem ideje lenne ezt is elkészítenem. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, még nem ettem gőzgombócot, de amikor megláttam a fotóidat, azt gondoltam, hogy: "Hű, de megkóstolnám!". :P

    VálaszTörlés