Egy kis Ázsia a hétköznapokban... Szeretjük a Távol keleti ízeket, főleg a fiam és én. Habár a többiek is megeszik, de csekély mennyiségben. Náluk az illatos omlós csirkénél meg is állt a paletta. Viszont mi ketten, bátrabban kóstolgatunk izgalmas ízeket. Régóta tudjuk, hogy az édes passzol a savanyúval és a sóssal, a csípős pedig csak rákontráz az ízekre. Most egy jó kontrasztos csirke készült édesen és savanykásan. Sötét volt és ragacsos. Ízorgia....
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 kanál oliva olaj, 4 evőkanál sűrű, sötét, édes szójaszósz, 1 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál rizsbor, 1 evőkanál öt-fűszer keverék / 1-1-1-1-1 arányban őrölt csillag ánizs, fahéj, szecsuáni bors, szegfűszeg, édesköménymag / , 2 kanál barna cukor, 1 kiskanál chili pehely, ízlés szerint só, kevés szezámmag. Tálaláshoz: jázmin rizs, zöldhagymaszár.
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, csíkokra felvágjuk és gyengén megsózzuk. A szójaszószban elkeverjük a fűszer keveréket, a chili pelyhet, a barna cukrot, a szezám olajat és a rizsbort. Addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad benne. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a vékonyan felkarikázott újhagymát és az aprított fokhagymát üvegesre sütjük benne. A kész szójás mártást a csirkemell csíkokra öntjük, átforgatjuk benne a húst, hogy mindenhol átjárja a sötét szín. A pácolt húst a sülő hagymára öntjük és 8-10 perc alatt megsütjük benne. Tálaláskor meghintjük a hús tetejét vágott zöldhagymaszárral és szezámmaggal, majd párolt rizzsel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése