"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. május 1., hétfő

~ MAGYAROS HALÁSZLÉ ~












Autentikus, ízig-vérig magyar leves, a halászlé. Tájegységenként igen változó, hiszen máshogy készítik a Duna, a Tisza, illetve a Balaton mellett. A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba és így főzik készre a levest. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési módja. A szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, azaz a "törökbors", és a vöröshagyma. Sokak véleménye szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás. A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében. Tehát akkor most én Szegedi halászlevet főztem... Sokan ódzkodnak a halászlé főzésétől, pedig egyáltalán nem nagy feladat. Most leírom, milyen egyszerű is... Én így készítem:


Hozzávalók: 1,20 kg-os ponty, 2-3 db. keszeg, 3 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, ízlés szerint csípős zöldpaprika.


A halat megtisztítjuk a pikkelyeitől, a fejét levágjuk. Hasát felnyitjuk és a belsőrészeit eltávolítjuk. Alaposan átmossuk az egész halat folyóvíz alatt. Ha van benne ikra vagy haltej, azt félre tesszük. A halat ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. A fejet jó alaposan megmossuk, a szemeit és a lemezes kopoltyúját eltávolítjuk belőle. A halfejben található középen egy sárgás csontocska, ez a hal "méregfoga", ezt mindenképp szedjük ki, mert keserű lehet tőle a hallé. Veszünk egy mélyebb lábast, majd a fejet, a farkat és a kisebb szelet halakat beletesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy két-három ujjnyira ellepje a halhúst. A hagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk és a léhez adjuk. Ízlés szerint sózzuk a levest, majd lefedve, lassú tűzön addig főzzük, míg a halhús leválik a csontról. Ekkor átpasszírozzuk a halhúst a lével együtt egy másik lábosba. Bőven megpaprikázzuk / 2-3 púpos evőkanál /, utána ízesítjük sóval és beletesszük a szép "lábas" szeleteket, a halbelsőséget és lassan tovább főzzük a levest. Kb. 15-20 perc lassú forralás alatt a halhús megfő benne és ezzel máris elkészült a levesünk. Tálaláskor adhatunk hozzá, csípős paprikát és főtt gyufatésztát is. Forrón az igazi, friss fehér kenyérrel.





1 megjegyzés:

  1. Nem vagyok egy nagy halászlé fogyasztó, de annyira guszta a tied... Jól jönne most ebédre. De beérem a "töltikés" húslevessel, amit épp mindjárt enni készülök. :)

    VálaszTörlés