"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. május 14., vasárnap

~ MARCIPÁNOS KOCKA ~













Tavaly kaptam ezt a sütemény receptet Ilditől, valamilyen újságból lett lefénymásolva, úgy adta tovább nekem is... Mivel kóstoló is jutott belőle, tudtam, hogy finom. Minden adott volt hozzá, így nekiláttam és megsütöttem. Nem okozott csalódást a saját gyártás sem, pont olyan jó lett mint amaz volt. Az árvácskát lehetett volna kandírozni is, de most ettől tekintsetek el, mert nem volt hozzá se kedvem, se időm... Igazi házi süti, vendégségre hangolva.


Hozzávalók a fehér piskótához: 2 tojás, 4 - 4 dkg cukor és liszt, csipet só. Kakaós piskótához: 2 tojás, 4 dkg cukor, 2 - 2 dkg liszt és kakaópor, csipet só. Marcipánkrémhez: 200 gr. nyers marcipán massza, 1-1 dl tejszín és tej, 2 evőkanál cukor, 200 gr. habtejszín. Csokoládékrémhez: 200gr. ét csokoládé, 20 gr. barna cukor, 200 gr. habtejszín.


Csatolom a fénymásolatot... Frappáns és érthető recept.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját nagyon habosra kikeverjük a cukorral. A fehér piskótánál a a sárgájához beleszitáljuk a lisztet, és közben óvatosan elkeverjük. A barna piskótánál összekeverjük a lisztet a kakaóporral, és ezt szitáljuk a sárgájához. Sütőpapírral bélelt, kb. 25 x 15 cm-es tepsiben külön- külön kisütjük őket. A sütőből kivéve kihűtjük a piskótákat és a sütőpapírt lehúzzuk róluk. A marcipánkrémhez feltesszük főni a tejet, belereszeljük a marcipánt. Belekeverjük a kevés vízzel elkevert tejport, cukrot és összefőzzük. Kevergetve kihűtjük. Mikor kihűlt, akkor a tejszínt kemény habbá verjük és a marcipános krémbe forgatjuk. A csokoládékrémhez felolvasztjuk a csokit a barna cukorral, langyosra hűtjük. A tejszínt kemény habbá felverjük, két evőkanállal félre teszünk belőle a sütemény tetejére és a maradékot a csokikrémbe lazán beleforgatjuk. A piskótalapot tetszőleges sorrendben megkenjük az egyik krémmel, nálam alulra került a kakaós piskóta, erre jött a marcipános krém, majd a fehér piskóta és a végén csokoládékrém. A félretett habbal bevonjuk a sütemény tetejét, villával megcsíkozzuk,majd mehet a hűtőbe 2 órára. Tálaláskor kockára felvágjuk, ehető virággal díszítve kínáljuk.





2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szeretem olvasgatni a receptjeidet. Ez is biztos finom. De te az eredeti recepthez képest dupla mennyiségű lisztet, cukrot és kakaót adtál meg. Így nagyon sűrű lesz a piskóta. Ahány tojás, annyi kanál liszt, cukor kell bele. 1 evőkanál kb. 2dkg. Vagy 2 kanál, vagy 4 dkg liszt, stb. tjó sütögetést kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Dkg helyett kanál szerepelt...javítottam, köszönöm az észrevételt!

      Törlés