"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. április 13., csütörtök

~ GESZTENYÉS SZELET ~













Ennek a süteménynek az az érdekessége, hogy szinte alig van benne liszt. A piskótának is a gesztenyemassza az alapja. Mikor megkaptam a receptjét, először furcsállottam a dolgot, de arra a következtetésre jutottam, hogy működnie kell, ha már meg is tudtam kóstolni... Egyébként az íze vitt rá, hogy végül megsüssem. Annyira puha és selymesen krémes az egész, hogy azonnal levett a lábamról. De nem csak engem, hanem még a "tortautáló" páromat is. Azt vettem észre, hogy igen csak sűrűn megy el a süteményes tál mellett. Tehát, jó! Valóban. Ízig-vérig remek recept. Ajánlom kipróbálásra a gesztenye kedvelőinek. És mivel nemsokára Húsvét, remek kínáló sütemény is egyben...


Hozzávalók a tésztához: 5 db.tojás, 100 gr. cukor, 1 kávéskanál rum illetve vanília aroma, 150 gr. gesztenye massza, 2 szelet keserű csokoládé, 2 kanál liszt, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só. Krém: 350 gr.gesztenyemassza, 150 gr. puha vaj, 150 gr. porcukor, 2 kanál rum, 2 dl tejszín. Díszítéshez: 2 evőkanál keserű kakaópor.


A piskótához 4 tojást szétválasztunk. Az egész tojást, a négy sárgáját, a cukrot, a rumot, a vanília eszenciát egy tálba tesszük és elektromos habverővel szinte fehéredésig keverjük. Ez után a masszába reszeljük vagy morzsoljuk a gesztenyét, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport, a csipet sót és a felolvasztott csokoládét. Habverővel simára keverjük az egészet. A szétválasztott tojásfehérjékből habot verünk és a végén lazán beleforgatjuk a gesztenyés piskóta alapba. Egy kb. 15 x 25 cm-es tepsi aljába sütőpapírt helyezünk, beletöltjük a masszát és előmelegített sütőben, 175 °C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. A kész piskótát kihűtjük, majd lapjában félbevágjuk. Míg sül a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. Az összes gesztenyemasszát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vajat, a rumot és sima krémmé keverjük az egészet. A tejszínből kemény habot verünk és a végén ezt is a krémbe keverjük. Az elkészült krém 2/3 részével megtöltjük a gesztenyés piskótalapot, az 1/3 részét pedig a sütemény tetejére kenjük. Villával bordázzuk meg a sütemény krémes tetejét, majd szórjuk le a keserű kakaóporral. Hűtsük be és tálaláskor hosszúkás szeletekre felvágva kínáljuk. Nagyon finom!







2 megjegyzés:

  1. Szia ! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2 szelet keserűcsoki, az mennyit takar ? 2x 10 dekát , mert azt nagyon soknak találom így első hallásra... :)
    köszönöm : Zsuzska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Két szelet csoki az kb. 8 kis kocka...a tábla csokiból lekel letörni két szeletet.

      Törlés