"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. április 27., csütörtök

~ SPENÓTOS SZŰZÉRME ~












Ma nagyon jó dolgom volt... A vacsorát kivételesen nem én főztem, hanem a fiam, Tamás. Kimondottan jól esett otthon úgy asztalhoz ülni, hogy semmi közöm nem volt a főzéshez. Amíg ő serénykedett, addig én filmet néztem. Hát nem nagyszerű?! De, az. Jó pár hete történt, hogy nem volt kedvem főzni a fáradtság miatt, viszont a hűtőben várakozott egy sereg alapanyag, egy finom főételhez. Sertésszűz, spenót, tészta, tejszín és fokhagyma...Mikor egyszer a fiam hazaért, és látta, hogy a konyhában nem volt forgalom, sandán megkérdezte: Anya, nem főztél semmit?! Gondolom látta, hogy " veszett fejsze " az egész vacsora projekt aznapra, így kötényt kötött és lefőzte helyettem az ételt. Én nem tudom, de talán soha életemben nem esett annyira jól egy étel, mint akkor este. Mivel akkor a fotózás is lemaradt és nem örökítettem meg azt a csúcs kaját, hát most jött el az ideje, az újrafőzésnek és fotózásnak. Pont olyan finom lett, és pont olyan jól esett most is, mint akkor. Kösz, Tomi! Istenkirály vagy!


Hozzávalók: 1 nagyobb sertésszűz, 100 gr. füstölt bacon szalonna, 250 gr. bébi spenót, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag olasz vegyes spenótos metélt, 250 gr. tejszín, oliva olaj, só, őrölt feketebors, kevés liszt.


A szüzet megmossuk, szárazra töröljük és lehártyázzuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és vastagabb szeletekre felvágjuk. Tenyérrel lenyomjuk kissé, hogy medál alakja legyen. A spenótot leszárazzuk ha kell, és leöblítjük. Egy lábosban bő, sós vizet forralunk, a tésztát " al dente" megfőzzük benne. Ha megfőtt leszűrjük és melegen tartjuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a csíkokra vágott bacon szalonnát lepirítjuk benne. Ha lepirult kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékban a hús mindkét oldalát lesütjük, megpirítjuk. Arra vigyázzunk, hogy a sertésszűz elég zsenge hús, hamar átsül, ne süssük sokáig, mert túlkészül és akkor kiszárad. Akkor jó, ha puha és szaftos marad. Ha elkészült a hús, kivesszük és melegen tartjuk. Ebbe a serpenyőbe tesszük az aprított fokhagymát, majd sütni kezdjük. Mikor kezdi kiengedni az illatát, hozzádobjuk a spenótot és kevergetve addig pároljuk, amíg az  összeesik. Közben sózzuk, borsozzuk, liszttel meghintjük, és hozzákeverjük a tejszínt is. Beforraljuk, kevergetve mártássá főzzük az egészet pár perc alatt. Mikor a spenótos mártás elkészült, a húst megforgatjuk benne, és máris készen vagyunk. Tálaláskor a forró tésztára halmozzuk a spenótszószos húst, majd megszórjuk a sült bacon szalonnával. Egyszerűen, mennyei étel! Kóstold meg!








1 megjegyzés:

  1. Talán jobb lenne egy olvashatóbb betűtípus, Javaslom a dorid sans, vagy a heleveticát. Amúgy minden szuper

    VálaszTörlés