"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. április 11., kedd

~ MEDVEHAGYMÁS NOKEDLI ~












A tavasz első hírnöke, a medvehagyma. A nevét onnan kapta, hogy a barna medvék ige nagy szeretettel fogyasztják, még a hagymáját is kikaparják a föld alól. Viszont mikor medvehagyma szüretelésbe kezdünk, arra gondosan ügyeljünk, nehogy összetévesszük a leveleit a gyöngyvirág leveleivel, mert az erősen mérgező. Mivel erősen fokhagyma illatot áraszt a medvehagyma, így ez segítségünkre lesz. Egyébként rendkívül egészséges növény, mert kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, sőt, a változókor tüneteit is nagyban enyhíti. Tehát fő az egészség! Együnk tavasszal medvehagymát! Sóban, olajban, fagyasztóban eltéve egész évben hozzájuthatunk. Íme egy finom étel vele, egy nagy tál nokedli...


Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma, 450 gr. liszt, 1 tojás, kb. 1 bögre víz, 1 kávéskanál só, oliva olaj, 150 gr. füstölt szalonna, 150 gr. juhtúró, 150 g. túró. 


A frissen szedett medvehagymát leöblítjük, majd kevés víz hozzáadásával botmixerrel pürésítjük. Egy tálba szórjuk a lisztet, adjuk hozzá a tojást, a sót, a medvehagymapürét és annyi vizet, hogy galuskasűrűségű masszát kapjunk. Ne kevergessük sokat a tésztát, mert akkor nem lesz jó a galuskánk állaga. Egy nagyobb lábasba forraljunk sós vizet és szaggassuk bele a galuskákat. 2-3 perc alatt megfőnek, akkor szűrőkanállal szűrjük le. A szalonnát vágjuk apró kockákra és egy serpenyőben süssük ki a zsírját. A kisült zsírral locsoljuk meg a kész galuskákat és keverjük el. Tálaláskor szórjuk meg a galuskákat a szalonna kockákkal, morzsoljunk rá a túrókat és forrón kínáljuk az étet. Fejedelmi lakoma! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése