"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. január 8., vasárnap

~ KLASSZIKUS TIRAMISU SZELET ~











Nem is kezdhetnénk az Új évet jobban, mint egy örök klasszikussal, a Tiramisuval... Ez az egyik legközkedveltebb desszert világszerte. Nincs olyan valamire való étterem, ami ne hozná fel a repertoárjában. Népszerűségét nemcsak mennyei ízének köszönheti, hanem annak is, hogy viszonylag könnyen elkészíthető, így azon háziasszonyoknak sem okoz komoly kihívást, akik esetleg kevésbé ügyesek és jártasak a konyhában. A " tira mi su " kifejezés olaszul annyit takar, hogy " dobj fel".... Sokan úgy vélik, hogy némi erotikus utalás is kiérezhető ebből a szóból, mivel az édességre oly jellemző kávé és a kakaó kettőse, enyhe afrodiziákumnak minősül. Hogy mikor készítették el az első Tiramisu-t, arról számos elképzelés van. Vannak, akik azt állítják, még a XVII. században született meg az első Siennában, amellyel Cosimo di Medici toszkán hercegnek próbáltak a kedvében járni, aki egyébként baromi sovány és válogatós ember volt. Mások szerint az első olasz miniszterelnököt, Camillo Cavour-t lepték meg ezzel az édességgel a XIX. században. Szóval még vitatott dolog a létrejötte, de úgy gondolom ez már felesleges idea, hiszen lényeg hogy van, és megörvendeztet minket a valójával és pompás ízvilágával. Ünnepi desszert a hétköznapokban...


Hozzávalók a piskótához: 4 tojás + 1 fehérje, 10 dkg liszt, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg tej, 9 dkg cukor, 1 
 csipet sütőpor, 1 csipet só. Krém: 2 tojás + 1 sárgája, 9 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín. Továbbá: 2 dl frissen főzött, fekete kávé, 2 kanál Amaretto likőr, 2 kanál keserű kakaópor.


Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. Minden hozzávalót pontosan kimérünk és a kezünk ügyébe teszünk, hogy a robotgépet ne kelljen majd kikapcsolni. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni és amikor már elég tartása van, menet közben hozzáadagoljuk a cukrot, utána a több részletben a tojások sárgáját, majd a tejjel elkevert olajat, végül szintén több részletben a sütőporral és a sóval elkevert lisztet is. A kész masszának könnyűnek és habosnak kell lennie. Sütőpapírral bélelt, kb. 15 X 25 cm-es tepsibe öntjük a masszát és 175 °C-on megsütjük a tésztát. Míg sül a tészta, addig lefőzzük a kávét és elkészítjük a krémet. A tojásokat és a sárgáját egy tálba tesszük vízgőz fölé a cukorral, és folytonos keveréssel addig melegítjük, míg a tojáshab sűrű krémessé nem válik. Ha elkészült akkor levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Következő lépésben a tejszín verjük fel kemény habbá, majd hozzákeverjük a tojáshabot, a likőrt és a mascarponét. A kihűlt piskótát először lapjában vágjuk ketté, majd hosszában. Így kapunk 4 hosszanti csík piskótát. Az első lapot egy süteményes tálra tesszük, rákenünk a krémből, majd jön egy következő lap, amit meglocsolunk bőven kávéval. Erre ismét krém kerül, majd jön egy következő kávés lap, ismét krém, majd az utolsó piskóta lap. A sütemény tetejére is krémet kenünk amit villával kissé megborzolunk. 2-3 órára hidegre tesszük dermedni. Tálaláskor keserű kakaóporral bőven megszórjuk és felszeletelve kínáljuk. 


 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése