"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. november 1., kedd

~ ROPOGÓS-BOROS BOTOK ~













Ezeken a borongós, szürke napokon, amikor egy bögre forró tea megmelengeti a testünket, olyan jól esik mellé valami jóféle ropogtatni való is. Én inkább azokat a sós süteményeket részesítem előnyben, amiket nem kell keleszteni meg hajtogatni, hanem ripsz-ropsz elkészülnek és még a tea sem hűl ki addig... Ennél egyszerűbb sósat még tényleg nem sütöttem. Összesen három hozzávaló kell bele és kész. Azt tudom, hogy ha egy sós finomságban nincs tojás, akkor az biztos, hogy roppanni is fog. Ebben sincs. Csak liszt, bor és olaj. Ugye milyen hihetetlen?! Pedig igaz. És a végeredmény magáért beszél. Ebből az adagból egy jókora tál bot mennyiség lesz.


Hozzávalók: 1/2 kg fehér tönköly búzaliszt / vagy sima /, 2 dl. fehér bor, 3/4 csésze olaj, 1 evőkanál só, 1 csomag sütőpor. Továbbá: szezámmag, mák, reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás.


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a bort, az olajat, a sót és a sütőport. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. A tésztát lisztezett lapon 3 részre osztjuk, majd kinyújtjuk őket egyenként kb. 10 x 25 cm-es lappá. 






A tésztacsíkot először a felvert tojással kenjük le, majd megszórjuk az egyik feltéttel, mondjuk a mákkal. Kézzel óvatosan belenyomkodjuk a magokat a tésztába, hogy jól beletapadjanak majd a tojásba. Ez után óvatosa megfordítjuk a tésztát és a másik felét is bekenjük a tojással. Most egy másik feltéttel szórjuk meg, szezámmal vagy sajttal... Egy éles késsel felvágjuk a tésztát vékony ujjnyi csíkokra és spirálosan megtekergetjük őket. Így lesz a csavarás kétféle ízű...




Így teszünk a másik két tésztalappal is. A sütőt előmelegítjük 180 °C.-fokra és egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. Erre rakosgatjuk a csavart tészta-botokat. Sötét barnára, ropogósra megsütjük őket. Nagyon finom, roppanós finomság. 







5 megjegyzés:

  1. Kedves Krisz! Itt szintén az egy csésze mértékére lennék kiváncsi, köszi szépen! J.Tünde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! 1 csésze űrmértéke 2,5 dl. Tehát akkor egy 3/4 csésze az 18,7 dl.

      Törlés
    2. Köszönöm, eszerint mérem :-)

      Törlés
  2. Szia! Ebből az adagból kb hány darab lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nem számolta meg.Kb. másfél tepsi. Attól függ milyen vékony a tészta és mekkorára vágod...

      Törlés