"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. november 18., péntek

~ OROSZKRÉM TORTA ~

















Ez az egyik kedvenc tortám... Ahhoz képest pedig nagyon ritkán eszem. Emlékszem, Anyu sütött párszor és az olyan nagyon finom volt. Mondjuk ami akkor nem tetszett benne, hogy nem sajnálta belőle a mazsolát, így konkrétan dugig volt vele. De ebben a tortában ez kötelező, jó rumosan, mert úgy az igazi. Nem szabad kihagyni belőle az igazi vaníliát sem és a kandírozott citrusokat sem. Szóval ez egy tökéletes kényeztetésű torta, az biztos ! Van ugye a klasszikus kerek torta formája, de szívesen sütik tepsiben is, kockára felvágva. Hogy egy kissé már a Karácsonyra hangolódjak vele, kapott a tetejére egy fenyőerdőt, fehér csokoládéból. Így lett ünnepélyes a fizimiskája.


Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 15-15 dkg cukor és liszt, 2 kanál víz, 1 kávéskanál olaj, 1-2 csepp ecet, 1 csipet só. Krém: 5 tojás, 5 dl tejszín, 2,5 dkg porzselatin, fél kis pohárka víz, 20 + 6 dkg porcukor, 2,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 3 dkg kandírozott narancshéj, 1/2 kupica rum, 1 rúd vanília. Csokifenyőfa: 1 tábla fehér csokoládé, 3 szál ropi, kevés kókuszreszelék. Szóráshoz: 2-3 kanál keksz vagy dió morzsa.



Először a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket meglocsoljuk a rummal, majd félre tesszük pihenni. A fenyőkhöz a csokoládét kicsi zacskóba tördeljük majd megcsomózzuk és forró vizes bögrében felolvasztjuk. A ropikról lemorzsoljuk a sót, elfelezzük őket majd egy sütőpapírra fektetjük mindet. A megolvadt csoki zacskója csücskén egy apró lyukat vágunk, és fenyőfa alakban rácsíkozzuk a ropira a csokit. Meghintjük a fákat egy kevés kókusszal és hideg helyen megdermesztjük őket. Ez után a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a pár csepp ecetet. Lazán átkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipetsóval nagyon kemény habbá felverjük, majd óvatosan, hogy ne törjük meg nagyon, a sárga krémbe keverjük. A kész piskótamasszát egy közepes méretű, kapcsos tortaformába simítjuk, melynek az aljába sütőpapírt fektetünk. A piskótát előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütjük. A piskótát kihűtjük, majd egy éles késsel három lapra elvágjuk. A következő lépés a krém elkészítése. A hideg tejszínbe belekeverjük a 6 dkg porcukrot és kemény habbá felverjük. A hűtőbe tesszük pihenni. A tojásokat egy üvegtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a kikapart vaníliát, a mazsolákról a rumot és habverővel felhabosítjuk az egészet. Vízgőz felett, állandóan kevergetve. sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük. A zselatint felmelegítjük a vízben, és azt is kihűtjük. Mikor kihűlt a krémalap, és a zselatin sem meleg, akkor lazán beleforgatjuk a krémbe az ázott mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, a fele mennyiségű tejszínhabot és a zselatint. Óvatosan könnyű krémmé keverjük az egészet. A torta összeállítása: Az egyik piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaforma aljába, rákanalazzuk a krém felét, majd jön egy következő piskóta lap és a maradék krém. A tortát befedjük az utolsó lappal, majd 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a maradék tejszínhabbal feldíszítjük a tortát és beleszúrjuk a kész csoki fenyőfákat is. 






5 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett ezekkel a fenyőkkel, nagyon jó dekorációs ötle, szerintem én is kipróbálom. :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Krisz!
    Ez a recept mekkora formában készült tortára van számolva? 18 centis?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, kb. akkora. A zsúrtortánál egy számmal nagyobb. 6-8 szelet torta.

      Törlés
  3. Szia! Szeretném elkészíteni, de én a piskótával mindig hadi lábon állok, ezért mindig pontosan követem az adott recepteket, de te nem írtad le, hogy melyik lépésnél kevered a lisztet a tésztába. A cukros sárgájához kevered hozzá ugye? Köszönettel Amália :-)

    VálaszTörlés