"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. november 8., kedd

~ POMELO BOMBA ~













Napok óta valami krémes desszertre vágytam... " Magad uram, ha szolgád nincs" , neki is álltam. Ilyenkor a tél beköszöntével, tetemes mennyiségekben szállítom haza a vitaminokban gazdag gyümölcsöket, ezen belül is a citrus féléket. Nagyon szeretjük őket. Narancs, mandarin, grapefruit vagy a pomelo... Amióta megismerkedtünk, én és a Pomelo, azóta elválaszthatatlan barátok lettünk. Élmény megbontani és kihámozni a hártyái közül a keserédes, dundi gyümölcsrostokat. Mini délutáni program... Szerintem sokkal ízletesebb a grapefruit-nál, nem annyira vad keserű az íze, még a gyerekek is szeretik. Ezt kihasználva csempésztem bele a selymes bomba, citromos ízvilágába. Ha nem akarunk a bombákkal bajlódni, akkor egyszerűen dermesszük meg a krémet egy tepsiben és arra fektessük rá az azonos méretű piskótát. Megfordítva borítsuk ki egy tálra és kockázzuk fel. Úgy is nagyon dekoratív lesz...


Hozzávalók: 450 gr. sűrű tejföl, 10 dkg görög joghurt, 1,5 dl tejszín, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 4 gerezd pomelo, 4-5 kanál porcukor, 1 evőkanál zselatin. Piskóta: 3 tojás, 9 dkg cukor, 9 dkg liszt, 1/2 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só. Zselébevonat: 1 citrom leve, 1 dl víz, porcukor ízlés szerint, 1 evőkanál zselatin, 1-2 csepp sárga ételszínező. Díszítéshez: 1 evőkanál fehér csokoládéreszelék.


Először a bombát készítjük el, hogy legyen ideje megkötni, amíg a piskóta megsül. Egy tálba kanalazzuk a sűrű tejfölt, a görög joghurtot és a citrusok kinyert levét, a citrom reszelt héját, és a porcukrot. Alaposan keverjük ki. Arra figyeljünk, hogy a tejkészítmények szoba hőmérsékletűek legyenek majd, a zselatin miatt. A zselatint felmelegítjük  5-6 evőkanál vízben és a keverékhez adjuk. A tejszínt felverjük habbá és lazán belekeverjük a tejfölös krémbe. A kész krémet félgömb alakú szilikon formákba töltjük. Ami kimaradna azt egyszerűen csészékbe töltsük bele vagy a fent leírtakban járjunk el és úgy dermesszük meg. Míg dermednek a bombák, addig megsütjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Elkeverjük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük és lazán belekeverjük a sárga masszába. Egy közepes tepsibe / 15 x 25 / sütőpapírt fektetünk , belekanalazzuk a piskóta masszát és 180 °C-on készre sütjük. A piskótát sütés után rácson kihűtjük, majd egy akkora pogácsa szaggatóval mint a bombák alja, kiszúrjuk belőle a korongokat. A megdermedt bombákat óvatosan kiszedjük a szilikon formákból és mindegyiket egy piskóta alapra ültetjük és a rácson hagyjuk őket. A zselébevonathoz a citromlevet egy kisebb lábosba töltjük a vízzel, hozzáadjuk a zselatint, ízlés szerint a porcukrot és a sárga ételszínezőt. Lassan felmelegítjük, de nem forraljuk. Kevergetve langyosra hűtjük a zselatint, majd rákanalazzuk a bombák tetejére. A hideg bombák tetején a zselé rögtön meghúz, így a díszítésre szánt fehér csokoládéforgácsot máris rászórhatjuk. Tálalásig behűtjük a desszertet. 




1 megjegyzés: