"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. november 11., péntek

~ KELESZTÉS NÉLKÜLI KIFLI ~














Uzsonnára sütöttem ezeket a sós kifliket. Előnye, hogy nem kell sokat keleszteni, elég neki annyi, amíg rendet teszünk a konyhában a dagasztás után és előkészítjük a gyúrótáblát, meg az olvasztott vajat... Ezeket a recepteket szeretem igazán, attól kivagyok, amikor úgy kezdődik egy recept, hogy hajtogatunk és pihentetünk, meg megint hajtogatunk és megint pihentetünk, számtalanszor egymás után... Az valami rémes és időpocsékoló. Jó jó, tudom, hogy  némelyiknél tényleg kell, de akkor is... Sokszor nincs türelmem ezt végig kínlódni, inkább más receptet választok. Azt hiszem ennél a receptnél egyszerűbb nincs, mert itt pikk-pakk jöhetnek egymás után a mozzanatok és nem kell órák hosszat szöszmötölni a konyhában. És láss csodát, mégis finom kifli kerekedik ki belőle mindenféle macera nélkül. Vajjal, tejjel és némi zölddel egyenesen mámorító volt.


Hozzávalók: 20-20 dkg sima illetve fehér tönköly búza liszt, 2,5 dl langyos tej, 2,5 dkg friss élesztő, 2,5 dkg olvasztott vaj / nem margarin! /, 1-1 kávéskanál só illetve cukor, 2,5 kávéskanál burgonya pehely / elhagyható /. Kenéshez: 2,5 dkg vaj. Tetejére: kevés tej, durva szemű só.


Az élesztőt a fele langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. Míg kel az élesztő, addig a liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a langyos tejet, a sót, a cukrot és a burgonyapelyhet. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. A kész tésztát félre tesszük letakarva kb. 15 percre. Addig a vajat felmelegítjük, hogy elolvadjon, a gyúrólapot belisztezzük, keresünk egy éles kést és egy nagyobb tepsibe sütőpapírt helyezünk. Az addig pihent tésztát lazán átgyúrjuk majd elfelezzük.




A tésztadarabokat vékony kőrlappá nyújtjuk ki és megkenjük őket az olvasztott vajjal.



Éles késsel 8 cikkre felvágjuk a tésztát. A szélesebb részüknél kezdve feltekerjük őket úgy, hogy a felső csücskét húzzuk kissé felfelé, hogy sűrűn tekercses legyen a kiflink. 




Az elkészült kifliket a tepsire rakosgatjuk, a tetejüket először lekenjük egy kevés tejjel, majd megszórjuk őket a durva szemű sóval. Hideg sütőbe tesszük és úgy kapcsoljuk rá a hőt, így addig is kelhetnek.




A kifliket 180 °C-on sütjük meg kb. 25-30 perc alatt szép pirosra, ropogósra. Rácson hagyjuk kihűlni. Tea vajjal, tejjel csodás reggeli vagy uzsonna...





2 megjegyzés:

  1. Ez pont egy nekem való recept, én sem szeretem, ha sok túl sok faxni van egy étellel. Nálam a "nyújtsuk a tésztát vékonyra és egyenként süssünk belőle hat-hét-tíz lapot a gáztepsi tetején" kezdetűek végzik rögtön a szemetes kosárban. Látszik a képeken, hogy milyen klassz ropogósak és ínycsiklandóan finomak is.

    VálaszTörlés
  2. Ó, milyen szép formás kifliket sütöttél. Én is szoktam ilyen kiflit sütni, és most, hogy a pici fiam megszületett, még inkább az ilyen gyors, egyszerű dolgokat szeretem, mert abszolút nincs időm és energiám hosszabb/bonyolultabb finomságokra.

    VálaszTörlés