"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 15., hétfő

~ CSÍKOS HABSZELET ~










Sokszor előfordul, hogy marad a sütésből tojásfehérje. Kidobni nem szokás, felhasználni pont akkor nem tudjuk vagy nem akarjuk. Ilyenkor eltesszük és várjuk amíg összegyűlik annyi, hogy egy adag sütemény lehessen belőle. A sima habszelet, gondolom sokunknak ismerős, hiszen a legjobb recept amivel a tojásfehérjéket el lehet tüntetni. Ez is habszelet, csak egy kicsit más. Kávéval és kakaóval van ízesítve. Könnyed és puha. Fagylalt mellé szuper kísérő lehet. Az ötletet innen vettem, csak egy kicsit átreformáltam.


Hozzávalók: 180 gr. tojásfehérje, 1 kávéskanál kukoricakeményítő, 1/4 mokkáskanál só, 8 dkg cukor, 2 evőkanál kávékrémpor, 16 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 30 gr. tej, 20 gr olaj. Kávés színezéshez: 1 evőkanál instant kávé, 1 kanál forróvíz, 1 kávéskanál cukor. Kakaós színezéshez: 1 evőkanál sötét kakaópor, 2 kanál forróvíz, 1 kávéskanál cukor.


A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval és a keményítővel. A száraz hozzávalókat / liszt, cukor, tejpor, sütőpor /egy tálban összekeverjük. Ha a hab felverődött, akkor kanalanként hozzákeverjük a lisztes keveréket, a tejet és az olajat. A kész masszát három részre osztjuk. Egy adag fehéren marad, a másik kettőbe belekeverjük az előzőleg kikevert kávés illetve kakaós keveréket. Egy szögletes gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibélelünk. 3 kanál kakaós masszával kezdünk, arra jön rá 3 kanál kávés massza, utána 3 kanál fehér massza. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy az összes. Előmelegített sütőben, 150 °C-on kb. 25 perc alatt készre sütjük a süteményt. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült... Rácsra téve kihűtjük, majd felszeleteljük. Kávéhoz, fagylalthoz nagyon passzol, de lekvárral is nagyon finom.








3 megjegyzés:

  1. Milyen kis tavaszi hangulat kezd már lenni nálad... imádom! :o)
    Ezt a sütikét én is kinéztem ugyanerről a helyről, nagyon mutatós és biztos nagyon finom! A tojásfehérjés sütik olyan könnyedek.

    VálaszTörlés
  2. Igazán dekoratív süti... az ízéről nem is beszélve! :)

    VálaszTörlés