"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 28., szombat

~ RUDOLF KEKSZ ~













Régi keksz recept éppen egy aktuális változatban. Ő, Rudolf a rénszarvas...., kekszbe álmodva. Kedves és muris. Gondolom Rudolf azóta már réges-rég útra kelt, hogy a Mikulás szánját ide röpítse a várakozó gyerekekhez. Természetesen a piros orr kötelező volt, hiszen ez a védjegye a kedves rénszarvasnak. A keksz recept a régi, már számtalan formában és ízben került fel ide a blogomba. Gondoltam, ezzel a formával majd örömet szerzek a gyerekek körében. Szerintem egy Mikulás partin elengedhetetlen kellék válhat belőle.... Omlós és porhanyós, egy csepp csokival.


Hozzávalók: 10 dkg tea vaj, 1 kanál zsír, 1 csésze liszt, 1 csipet só, 1 kanál sűrített tej, 1/4 csésze porcukor. Továbbá: 4-5 kocka keserű csokoládé, piros M&M cukorka.


A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük lehűlni. Mikor lehűlt a tészta, akkor enyhén lisztezett gyúrólapra tesszük és vékonyra, kb.2-3 mm-re kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a köröket, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on 8-10 perc alatt világosra kisütjük a kekszeket. A tepsire ne felejtsünk el sütőpapírt tenni... Míg sülnek és hűlnek a kekszek, addig a csokit egy kisebb zacskó egyik sarkába tesszük, szorosan összecsomózzuk, majd forró vízbe mártva, felolvasztjuk azt. A zacskó sarkát icipicit vágjuk ki, így majd tudunk vele szépen rajzolni. Mikor kihűltek a kekszek az olvasztott csokival szemet, agancsot és orrot rajzolunk, az orr helyére pedig cukorkát is illesztünk. A kész kekszeket hideg helyre tesszük pár percre, hogy a csoki megdermedjen rajta, majd máris kínálhatjuk őket. Kiváló gasztró ajándék is lehet.



 




7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon aranyos ötlet! :) A cukorkát hogy rögzíted? :)

    VálaszTörlés
  2. Hány decis csésze liszt? Mert, hogy elég sok a zsiradék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 13 dkg liszt. Egyébként 1 csésze űrmértéke 2,5 dl.

      Törlés
  3. És sűrített tej nélkül is lehet? A sütipecséthez is jó ez a recept? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet sima tejjel vagy tejszínnel is. Szerintem jó a pecséthez is, mivel nincs benne sütőpor, nem fogja eldeformálni a mintát.

      Törlés