"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. december 8., kedd

~ KARÁCSONYI MÁKOS LINZER ~














A linzer az a sütemény, amit bármely hétköznap, vagy bármilyen ünnepkor az asztalra lehet bátran tenni. Legyen az unalmas hétköznap, vagy családi összejövetel, esetleg egy jeles ünnepnap, mint például a Karácsony. A megszokott lekvár helyébe most egy kis fahéjjal megbolondított mákkrém került. Az omlós tésztacsillagoknak nagyon jót tett a mák intenzív íze és egy kitűnő sütemény kerekedett ki belőle. Bármilyen formában süthetjük, most az Ünnepre való tekintettel, a csillagot választottam hozzá.


Hozzávalók: 1 csésze liszt, 10 dkg tea vaj, 1 csipet só, 1/4 csésze porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál citromlé. Töltelék: 1 csésze darált mák, ízlés szerint porcukor, 1 kávéskanál méz, 2-3 evőkanál tej, csipet fahéj. Szóráshoz: porcukor.


A tésztához valókat egy tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk sima tésztává. A tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1/2 órára. Miután lehűlt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra. A tésztát tetszőleges formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 8-10 perc alatt világosra megsütjük őket. Míg sülnek a csillagok, addig a mákos tölteléket kikeverjük olyan állagúra, hogy kenhető legyen. Ezzel a krémmel ragasztjuk össze a csillagokat. Tálaláskor hintsük meg a csillagokat porcukorral, így adjuk asztalra.







3 megjegyzés: