"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. december 20., vasárnap

~ HERCEGNŐ KALÁCS ~










Nem egy felkapott sütemény, pedig megérdemelné a formájával, az ízével és a könnyű elkészítésével kapcsolatban.... Valahogy a kezembe került egy régi Oetker süteményes könyvem, / milyen meglepő így Karácsony tájékán... / amit csak úgy fellapoztam. Nagyjából emlékeztem a tartalmára és azt is tudtam, hogy van benne egy sütemény, amit már régóta ki akartam próbálni. Aztán mikor oda értem, már tudtam, hogy most " nem menekülsz"...! És íme, elkészült. Semmi furfang, semmi különleges hozzávaló, de mégis egy olyan extra finom íz van benne a narancsnak és a csokoládénak köszönhetően, hogy ezt minden jó ízlésű embernek meg kéne kóstolnia. Filléres, de mégis ünnepi. 


Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 125 gr liszt, 125 gr étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 1 kisebb narancs leve és reszelt hája, 1 evőkanál vodka vagy fehér rum. Továbbá: 20-25 dkg ét csokoládé, 1 teáskanál olaj. Díszítéshez: narancshéj, cukorpehely.


A puha vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a sóval és a tojásos masszához keverjük. A végén hozzáadjuk a narancslevet, a reszelt héját és a rumot. Egyenletes krémmé keverjük az egészet. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy nagyobb gyümölcskenyérformát, majd belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Mikor megsült, kifordítjuk a formából és rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön. Míg hűl a sütemény, addig a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és hozzáadjuk az olajat. A kihűlt kalácsot hosszában 6 szeletre felvágjuk és a szeleteket megkenjük az olvasztott csokoládéval. A kalácsot az eredeti formájára visszaállítjuk és a maradék csokoládéval bevonjuk a sütemény tetejét. Ráreszelünk egy kevés narancshéjat majd hűvösre tesszük, hogy kidermedjen. Tálaláskor felszeleteljük és tejszínhabbal kínáljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése