"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 8., vasárnap

~ GESZTENYÉS KARAMELLÁS SZELET ~














Tipikus őszi sütemény gesztenyével és a sós karamell jellegzetes ízével. A fantáziám szüleménye. Napok óta valamilyen gesztenyés sütin járt az eszem. Hol ilyen, hol olyan formában jelent meg előttem, még jó, hogy a képzelet mezsgyéjén maradtak és nem elevenedtek meg előttem, mert abból csak baj lett volna. Gondolkoztam sima piskótás vagy mézes tészta alapon, de nagyon sütni sem volt kedvem. Így maradt a jó öreg vajas keksz, ami mindig megtalálható a konyhaszekrényemben. Szeretem, mert nagy időráfordítás nélkül is szuper sütemény alap válik belőle. Egyébként nem sokkal drágább mint a "háztartási" keksz, viszont sokkal, de sokkal finomabb. Én a Petit Beurre-t szoktam vásárolni. A süteményben lévő sós-karamella pedig még karakteresebb ízt ad, az amúgy is finom gesztenyekrémnek.... Egyszóval, nagyon puha, nagyon krémes és nagyon finom.


Hozzávalók egy 15 x 20 cm-se tepsihez: 1/2 csomag Petit Beurre keksz, 25 dkg mascarpone, 25 dkg gesztenye massza, 1 kávéskanál vanília eszencia, 3 kanál porcukor, 2 dl tejszín, a karamella krémhez: 1/2 csésze cukor, 2 kanál tejszín, 1/2 mokkáskanál só. Díszítéshez: 2 evőkanál keserű kakaópor, 3-4 kanál reszelt ét csokoládé.


Először a karamellt készítjük el. Egy kisebb lábosba szórjuk a cukrot és megpirítjuk szép sötét színűre. Hozzáadjuk a két kanál tejszínt, a sót és addig kevergetjük, amíg selymes krémet nem kapunk. Félre tesszük és kihűtjük. A gesztenyekrémhez tálba tesszük a mascarponét, a gesztenyemasszát, a vanília eszenciát, a porcukrot és elektromos habverővel habos krémmé keverjük. A tejszínt keményre felverjük és a végén lazán beleforgatjuk a gesztenyés krémbe. A sütemény összeállításához a tepsit folpakkal kibéleljük, majd lerakunk egy sor kekszet. A kekszet megkenjük a karamell krémmel, majd rákenjük a fele mennyiségű gesztenyés krémet. Elsimítjuk. Ismét jön egy sor keksz és az egészet még egyszer megismételjük.





 Befejezésként kirakjuk a sütemény tetejét keksszel és egy kevés krémmel bevonjuk azt. Rászitáljuk a keserű kakaóport és a végén ráreszeljük a csokoládét is. 3-4 órára, de jobb esetben egy egész éjszakára hűvösre tesszük a süteményt, hogy megpuhuljon és össze érjen. Másnap hosszúkás szeletekre felvágjuk és úgy kínáljuk.









3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta sütemény! Elteszem, egyszer kipróbálom majd:)

    VálaszTörlés
  2. A te blogod nekem az origó, ha petit beurre kekszből szeretnék valamit készíteni! :) Valamikor erre a finomságra is sort kell kerítenem...

    VálaszTörlés
  3. Isteni! Imádom. Ahogy az összes receptedet!

    VálaszTörlés