"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. november 22., vasárnap

~ KARÁCSONYI DIÓS KRÉMES ~
















Megint süteményt hoztam... És megint kezd behálózni a Karácsonyi hangulat. Alig várom, hogy Decembert írjunk és végre feldíszíthessem a lakást a elmaradhatatlan füzérekkel, díszekkel, gyertyákkal és Adventi csecsebecsékkel. Idén a fehéré és a pirosé lesz a főszerep, ilyen színekben fog pompázni a fenyőfa is. Már csak arra kérném a jó Istent, hogy Szent este hintsen már reánk csillogó hópelyheket. Nekem így lenne tökéletes a Karácsony. Meg persze a finom ételekkel és a süteményekkel. Ezt a finom, puha diós csodát biztos megsütöm az Ünnepeke, mert nagyon ide illő, hiszen van benne méz, dió és egy cseppnyi fahéj...


Hozzávalók  tésztához: 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 8 dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 30 dkg liszt. Krém: 4 tojás sárgája, 4 kanál liszt, 4 dl tej, 1 csipet só, 2 kanál cukor, 25 dkg mascarpone, 1 csésze darált pirított dió, 4-5 evőkanál porcukor, 1 csipet fahéj. Díszítéshez: 1/2 csésze darált pirított dió, 4-5 kocka ét csokoládé.


A tészta hozzávalóit a liszt kivételével lábosba tesszük és összemelegítjük. Kissé kihűtjük az alapot, majd ha már langyos a keverék, akkor belegyúrjuk a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. 20x30 cm-es lappokká. A tésztalapokat egyenként sütjük meg egy lisztezett tepsi hátán. A sütő hőfoka legyen 175 °C-fok. A sütési idő kb. 10-12 perc. Míg sülnek a tésztalapok, addig elkészítjük a krémet. A tejet kisebb lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet, a csipetnyi sót. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt a krémalap, akkor hozzáadjuk a mascarponét, a darált diót, a porcukrot és a csipetnyi fahéjat. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztalapokat. A sütemény tetejére hagyjunk 2 kanál krémet és ezzel vonjuk majd be, így a dió könnyebben rátapad majd. Takarjuk le a sütemény alufóliával és hagyjuk egy éjszakán át pihenni. Addigra szépen megpuhul majd. Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét a darált dióval és húzzuk át az olvasztott ét csokoládéval. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.









1 megjegyzés: