"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. november 16., vasárnap

~ TÚRÓGOLYÓ TORTA ~



















Nagyon rég sütöttem meg ezt a tortát, azt hiszem több mint 4 éve talán... Ideje volt már átköltöztetnem a receptjét ide is, ebbe a "konyhámba", mert a régit már nem használom. Amilyen furfangosnak látszik ez a torta, na olyan egyszerű is. Mascarponés túrókrém, sima piskótával. Nem kell habot verni, krémet főzni, csak egyszerűen kikeverni. Ugye nem is bonyolult... ... és milyen finom! Aki nem akar a piskótasütéssel bajlódni, az használhat helyette szorosan lerakott, tejben megforgatott babapiskótát is.


Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 4 kanál víz, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. Krém: 50 dkg "gurulós" túró /a krémes nem jó /, 25 dkg mascarpone, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor / 5-6 evőkanál /. Díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A habos sárgájához hozzáadjuk a négy kanál vizet, a lisztet és a sütőport. Elkeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy kisebb tortaforma / 20 cm / aljába sütőpapírt fektetünk, majd a masszát belesimítjuk. 175 C°-on tűpróbáig sütjük a piskótát. Mikor megsült, kivesszük a formából és kihűtjük. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a krémet. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a mascarponét, a kétféle cukrot és alaposan kikeverjük. Elég masszívnak kell lennie a krémnek, hogy formázható legyen. Ha túl keménynek érezzük, akkor a fele részbe, amit töltésre fogunk használni, tehetünk egy kevés tejszínt vagy tejfölt, hogy lazább legyen, így könnyebb lesz majd kenni. A másik részbe ne tegyünk, mert abból lesznek majd a golyóbisok. A piskótát lapjában ketté vágjuk és a krém felével megtöltjük a tortát. A torta tetejét és oldalát vékonyan bevonjuk egy kevés krémmel, majd a maradékból diónyi golyókat készítünk. A túrógolyókat a torta tetejére rakosgatjuk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd kiskanál segítségével áthúzzuk a torta tetejét vele. Tálalásig hideg helyre tesszük.








3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a torta is meg a tortatál is!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda mennyei gyönyörüséges ez a turó golyó torta, és nem is emlitve hogy mennyire finom! De szeretnék belőle ezt a szeletkét ami a kép ernyőn van...de gondolom már mind el is lett fogyasztva!

    VálaszTörlés
  3. Uh, hát ez gyönyörű is, meg finom is... :o)

    VálaszTörlés