"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. november 5., szerda

~ TÖLTÖTT CSIRKECOMB ~












Olyan ritkán készítek töltött húsokat, pedig nagyon finomak és elég laktató ételek. Egy jól megtömött combocska, pont elég egy személynek, így alkalmasak például egy vendéglátás alkalmával is. Hidegen vagy melegen, egyaránt kitűnő. Ha melegen tálaljuk akkor köret vagy saláta passzol hozzá, ha hidegen, akkor friss kenyér vagy hidegtál dukál hozzá... Emlékszem, Anyukám gyakran sütött a hétvégékre vagy ünnepekre, ha vendégeink jöttek. Többnyire dagadót vett és/vagy csirkecombot. Mindkettő kiválóan alkalmas a töltésre. Ő gombásan készítette a töltelékét, a nagymamám pedig májasan. Mivel itthon nem szeretik egyiket sem, így maradt a sima tojásos töltelék. Gondolkodtam is, hogy hogy legyen ízesebb és arra a döntésre jutottam, hogy a füstölt szalonna és a fokhagyma bizonyára jót fog neki tenni... Így is lett!


Hozzávalók: 4 bőrös egész csirkecomb, 2 szikkadt zsemle, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 2-3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg bacon szalonna, só, őrölt bors. Sütéshez:  1/2 üveg sör, 2-3 evőkanál zsír, 1 fej fokhagyma, 1 vöröshagyma.


A csirkecombokat megmossuk, majd szárazra töröljük. Gyengén besózzuk. Ez után elkészítjük a tölteléket. A szalonnát nagyon apró kockákra felvágjuk, majd kevergetve kisütjük belőle a zsiradékot. A hagymákat felaprítjuk és üvegesre pároljuk a kisült zsiradékban. Félre tesszük és langyosra kihűtjük. Közben a zsemléket vízben megáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, a tojásokat megpucoljuk és apróra felkockázzuk. Az áztatott zsemléket tálba tesszük, hozzáadjuk a lehűlt hagymás alapot, a főtt-aprított  tojásokat, a nyers tojást, a vágott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Alaposan kikeverjük a masszát. A kész masszát a csirkecombok bőre alá töltjük és a végét fogpiszkálóval megtűzzük. A kész csirkecombokat bacon szalonnába betekerjük és egy mélyebb sütőedénybe áttesszük. A csirkecombok köré tesszük a feldarabolt hagymákat, hozzáöntjük a sört és a zsiradékot. Fóliával letakarva forró sütőbe toljuk a tepsit, majd kb. 45-50 perc alatt puhára és kb. 20 perc alatt, ropogós-pirosra sütjük a csirkecombokat. Párolt rizskörettel és salátával, forrón tálaljuk az ételt.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése