"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. november 13., csütörtök

~ MÁKOS HÓGOLYÓ ~
















Kezd a Karácsonyi hangulat a hatalmába keríteni... Mondjuk nem csak engem, hanem már a boltokat is. Tőlük kaptam el... Ahogy a napokban vásárolgattam, feltűnt, hogy a "multikultik" már ragyognak a csillogó díszektől és a fénylő füzérektől. Olyan szépek és olyan jó nézelődni, válogatni a hangulatos sokaságban ...
Szóval ezért ez a korai, kissé ünnepi hangulat a fotókon. Ezt a finom mákos kekszet már tavaly Karácsonyra is megsütöttem, de idő hiányában végül nem sikerült posztolnom. Mire észbe kaptam, addigra már elteltek az ünnepek. Viszont most előszedtem a receptjét, és gyorsan elkészítettem, hátha valakinek megtetszik és megcsinálja majd az ünnepekre. Nagyon finom omlós sütemény, kiváló kísérője lehet egy forró teának vagy kávénak. Mák helyett készülhet a tölteléke dióval vagy rumos gesztenyével is.


Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 1 tojás, 2 kanál tej, 8 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 csipet só. Töltelék: 14 dkg darált mák, 1/2 dl forró tej, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só. Hempergetéshez: vaníliás porcukor.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, a hűtőbe tesszük egy 1/2 órára pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet ízesítjük a cukorral, sóval és felforrósítjuk. A forró tejet a darált mákra öntjük, majd alaposan elkeverjük. Ha lehűlt a tészta, lisztezett gyúrólapon 25 részre elosztjuk és minden egyes tésztadarabot golyóvá formálunk. 






A golyókat féltenyérnyi kőrré nyújtjuk ki, majd elosztjuk rajtuk a mákos tölteléket.






A töltött tésztakorongokat kézbe vesszük és golyókat formálunk belőlük. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék sehol ne látszódjon ki.








Ha elkészült mind, egy tepsibe sütőpapírt fektetünk és a süteményeket szépen sorban átrakosgatjuk. Előmelegített sütőben, 180 C°-on, kb. 15 perc alatt világosra megsütjük őket. Még forrón porcukorba hempergetjük a töltött kekszeket és rácson hagyjuk kihűlni. Fém dobozban tároljuk.










7 megjegyzés:

  1. Ó, ez nagyon is a kedvemre való, jó mákos. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem haragudnék érte, ha ilyen finom hógolyókkal jól megdobálnának. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom az ilyen jellegű süteményeket! Épp emiatt nem is lenne szabad ilyet készítenem, mert addig járok rá, míg el nem fogy. :o) Pláne mostanában, ahogy ki vagyok/vagyunk éhezve a sütikre az egész családdal, mivel semmi időm nem volt mostanában a sütögetésre.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges, mutatós :) Nagyon ügyi vagy, istenien néznek ki, no meg a fotók :)

    VálaszTörlés
  5. Krisztike, ebből kb hány darab lesz?

    VálaszTörlés
  6. De figyelmetlen vagyok,most látom, hogy 25 részre osztjuk a tésztát :)Ezt fogom a hétvégi osztálytalálkozónkra megsütni gesztenyés töltelékkel :)

    VálaszTörlés
  7. Ugy hiszem már többször emlitettem hogy itt nálunk milyen drága a mák, és nehezen lehet hozzá jutni a több mérségre. Szinte hihetetlen hogy az Amerikai nép csak diszitésre használja a kenyerek tetejére szórva, de persze lehet kapni a szuper marketban, dunsztos üvegbe el készitve lekvárral keverve, ami nem egy és ugyanaz. Hát bizony nagyon guszta, és finom a mákos hó golyóid, és milyen jó ötlet lesz az ünnepekre késziteni!

    VálaszTörlés