"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. február 7., hétfő

VIRSLIS VIRÁGOK /avagy a kukackenyér átalakulása.../




Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 csomag száraz élesztő / 7 gr. /, 1 ek. cukor, 1 tk. só, 2.5-3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 tojás, 9 db roppanós virsli. Tojás sárgája a lekenéshez, valamint szezámmag.

Az élesztőt egy kevés forró vízben feloldjuk és megvárjuk, míg felfut. Az összes többi hozzávalót egy tálba öntjük és az élesztőt is hozzá adva, közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Ezután lisztezett lapon, 9 részre osztjuk a tésztát, gombócokat formálunk belőlük, majd akkora körré nyújtjuk a tésztát, amibe a virsli belefér. A virslit a tészta szélére tesszük, felcsavarjuk és éles késsel 6 helyen bevágjuk, de nem vágjuk teljesen át a rolnit.





Kör alakra hajtjuk a virslis rolót, majd a jobb felső virslis részt a bal utolsó virslis rész elé tesszük, és az összes virslis részeket kihajtogatjuk. Úgy fog kinézni, mint egy virág.





Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a "virágokat", tojás sárgájával lekenjük őket és szezámmaggal meghintjük. Előmelegített sütőben 180-200 C-on, pirosra sütjük.







Mikor kisült, pár percig pihentetjük, majd melegen mustárral, ketchuppal, majonézzel vagy salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése