"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2010. december 20., hétfő

KARÁCSONYI BON-BON ŐRÜLET...




Puncsgolyók: egy csomag babapiskóta (vagy 250 g piskótamorzsalék), 10 dkg cukor, 5 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál málnaszörp, 3 evőkanál puha vaj, 1 evőkanál holland kakaó, 5 dkg darált dió, reszelt csokoládé a bevonathoz. A cukorból és 1 dl vízből főzz sűrű szirupot. Keverd össze a piskótamorzsát a rumos mazsolával, a málnaszörppel és a kihűlt sziruppal. Hagyd állni, közben a puha vajat keverd el a dióval és a kakaóval, és morzsold össze a masszával. Formázz golyókat belőle, és hempergesd meg csoki reszelékben.
Raffaello: Fehér csokoládét meg kell olvasztani (mondjuk 20 dkg-ot), aztán tejszínnel összeforralni. Ezután sok kókusszal be kell sűríteni. Amikor kihűlt, vizes kézzel gombócokat kell formázni belőle, amiket kókuszba kell hempergetni.
Csokis datolya. A datolyát kimagozzuk, és a helyére diót/mandulát teszünk. Gőzön csokit olvasztottam és megmártottam benne a datolyákat. Sütőpapírra rakosgattam.
Hamis marcipángolyó: 28dkg búzadara,20ek forró tej,25dkg darált keksz,12dkg vaj,20dkg porcukor,1mandulalaroma,10dkg csoki. A darát a forró tejjel leforrázzuk, majd hozzáadjuk a kekszet és a vajat, cukrot és az aromát. Jól össze gyúrjuk és kis golyókat formázunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük. Felolvasztjuk a csokit gőz felett és a golyók egyik felét belemártjuk. Sütőpapírra rakosgatjuk.
Gesztenyés truffle: 10 dkg gesztenye (mirelit, massza), 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin, 4 evőkanál rum, kakaó. A felengedett gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a csoki darabokat, és óvatosan rázogatjuk a lábast, míg a csokoládé felolvad, de a massza, folyós marad. Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét és a rumot. 2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk ki, és gyorsan golyókat formálunk belőlük. -- én vizes kézzel szoktam, valahogy gyorsabban megy. Grillrácson kihűtjük, majd mindegyiket kakaóba forgatjuk. Tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.

1 megjegyzés: