"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 21., szombat

~ HABOS CITROM PITE ~




















A híres Amerikai Lemon pie... Mióta készültem megsütni, te jó ég...! És most végre sikerült. És még hozzá nem más citromból, mint a jó öreg Meyer citromból. Az idén szinte hajtóvadászatot kellett indítanom ennek a finom citromnak a beszerzéséhez, mert egyszerűen nem leltem sehol. Szerintem bujkált előlem... Égen-földön kutattam a hollétét, aztán csak csak rábukkantam a Fény u.-i piacon. Vettem is belőle vagy két kilót. Egyből a citrom pite jutott róla az eszembe, hogy ebből most aztán tényleg megsütöm ezt a finom-fanyar "amerikás" pitét. Jól is tettem, mert kábulatba ejtő az íze. Üde, krémes és zamatos sütemény, alján a roppanós tészta réteggel. Jaj, valami mennyei! Recept a YouTube-ról.


Hozzávalók a tésztához: 1,5 csésze finom liszt, 3 teáskanál cukor, 14 dkg fagyos tea vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál hideg víz. Citromkrém: 1 és 1/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kukorica keményítő, 3 db. citrom, 3 tojás sárgája, 6 dkg vaj. Tetejére: 4 tojás fehérje, 1/2 csésze cukor.


A tésztához a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat egy tálba tesszük, majd kézzel morzsalékosra keverjük. Utána hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vizet és tésztát gyúrunk belőle. Egy kb. 20 cm átmérőjű pitesütő formát kivajazunk és liszttel meghintünk, majd a kinyújtott tésztát belesimítjuk. A felesleges széleket levágjuk, és az ujjunkkal becsipkedjük, hogy mutatós legyen a piteszél. Villával megszurkáljuk a tészta felületét. Előmelegített sütőben, 180 C°-on, 10-15 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Mikor megsült, kivesszük annyi időre, míg elkészítjük a tölteléket.






A krémhez kimérjük a vizet egy lábosba, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot. Habverővel elkeverjük, majd folytonos keverés mellett, lassú tűzön krémes állagúra főzzük. Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk. A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük, majd a levét kinyomjuk és átszűrjük. A tojásokat szétválasztjuk. A krémet visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve hozzáadjuk a citromok levét, a lereszelt héját és a tojások sárgáját. Készre, sűrűre megfőzzük. A végén belekeverjük a vajat is. Elzárjuk alatta a tüzet.





Az elősütött tésztalapra kenjük a citromos krémet. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük fel a cukorral, majd a citromkrém tetejére halmozzuk. Kanállal elkenjük, hogy "érdes" legyen a felszíne. 






A kész pitét visszatesszük a sütőbe sülni, melynek a hőmérsékletét 150 C-fokra levesszük. Kb. 5-10 perc alatt a tojáshab kissé megbarnul, és ezzel el is készült a piténk. Teljesen kihűtjük és úgy adjuk asztalra.









2015. február 20., péntek

~ LAZAC, SPENÓTOS-TEJSZÍNES SPAGETTIVEL ~










 






Néha meghagyom a családnak az óhaj szerinti főzést. Nem sűrűn fordul elő, de úgy gondolom néha engedtessék meg nekik is, ez a kiváltság... Meg persze ilyenkor könnyítek magamon is, hiszen leveszik a vállamról "a mit is főzzek vacsorára" c. igen magasztos kérdést. Az én drága nagy fiam ma halat kért... Először a tempurát emlegette, mondtam is neki, hogy azt a teremburáját a tempurának, hogy már megint olyan kacifántos ételekkel nyaggat. Ahogy a piacon bóklásztam, megakadt a szemem egy csodálatos lazac derékon... Hát így lett ma hal.  Jó ropogósra sütve, egy finom spenótos tésztával... Mondanom sem kell, hogy mire megfőtt a tészta, addig a többi is elkészült, így alig lett vele dolgom és mégis egy királyi lakomát csaptunk, a hal nagy örömére... 


Hozzávalók: 4 db. két ujjnyi lazac szelet, 1 citrom leve, tengeri só, őrölt színes borskeverék, oliva olaj, 20 dkg bébi spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl főző tejszín, 1 csapott evőkanál kukorica keményítő.


A tésztát bő, sós vízben fog-keményre megfőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A tészta főzővízéből egy pohárral félre teszünk a mártáshoz. Közben a lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és csipesszel kiszedegetjük belőle a szálkákat. Tengeri sóval, őrölt borssal és pár csepp citromlével bedörzsöljük a hal húsát. Egy serpenyőben 2-3 kanál oliva olajat forrósítunk és a halszeletek minden oldalát pirosra, ropogósra megsütjük benne. A spenótot leszárazzuk majd kevés oliva olajon hirtelen lepároljuk. Mikor a spenót összeesett, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a keményítőt, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a tejszínnel és egy kevés tésztafőző vízzel. Elkeverjük és lassú tűzön besűrítjük a mártássá. Ha kell, még utána ízesítjük sóval illetve borssal. Az elkészült spenótos mártásba beleforgatjuk a spagettit, majd a ropogós lazaccal a tetején, forrón tálaljuk az ételt. Pazar egy fogás!









2015. február 19., csütörtök

~ ZÖLDSÉGES BABRAGU, TÉSZTÁVAL ~















Gyors egy-tál étel az elfoglalt hétköznapokra. Még akkor sem megterhelő elkészíteni, amikor késő délután, fáradtan esünk haza a munkából és semmi kedvünk semmihez, nem hogy a főzéshez. Egy mélyebb serpenyő elég is hozzá, így mosogatni való sem lesz majd utána, főleg ha körbe üljük majd négy villával.... Szeretem az ilyen egyszerűen összedobható ételeket, mert azért néha velem is előfordul, hogy nincs hangulatom a konyhai ténykedéshez. Ez viszont gyors és egyszerű, de mellette igen laktató is. Szóval, babra fel!


Hozzávalók: 40 dkg darált marha hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1/2 zellergumó vagy 3-4 zellerszár, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1-1 fehér illetve vörös babkonzerv, 1 pohár vörösbor, kevés oliva olaj, 1/2 csomag petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanál szárított oregano, bazsalikom, kakukkfű, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, 1 csésze apró masnitészta, 1,5 bögre víz, kevés reszelt parmezán.


A hagymát apróra megvágjuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst és addig sütjük, míg "görgőssé" nem válik. Míg párolódik a hús, addig felszeleteljük a sárgarépát, a zellert pedig apróra felkockázzuk. A zöldségeket is hozzáadjuk a húshoz az átnyomott fokhagymával együtt. Az összes fűszert hozzákeverjük ízlés szerint és kb. 10 percet együtt sütjük az egészet. A paradicsomkonzervet kinyitjuk, majd egy késsel felvágjuk a nagyobb paradicsom darabokat. A babkonzervet leszűrjük és vízzel leöblítjük. A paradicsomot és a babot is a húshoz adjuk majd elkeverjük. Ízesítjük a ragut a borral. Fedő alatt lassú tűzön, kb. 20 perc alatt majdnem készre főzzük az egészet. A főzés vége felé hozzáadjuk a tésztát is. Minél apróbb a tészta, annál gyorsabban fog megpuhulni. Öntünk hozzá egy kevés vizet még, hogy tészta a szaftban tudjon majd megfőni. 10 perc alatt készre főzzük a babragut. Tálaláskor petrezselymet és parmezánt szórunk a tetejére, majd forrón tálaljuk. Pirítóst is kínálhatunk hozzá...







2015. február 15., vasárnap

~ GOMBÁS MELEGSZENDVICSKRÉM ~

















Néha előveszem Anya megsárgult, kézzel írott receptes füzetét és nosztalgiázok egy kicsit... Nézegetem a kopott, tollal írt kerek betűit, és feljönnek a régi emlékek és ízek... Igen, néha jó így is ráemlékezni. Felrémlenek a mozdulatai, a papucsa kopogása és azok a illatok, amiket gyerekként éreztem a konyhánkban. Emlékszem, ez a szendvicskrém volt a kedvencem. Olyan finoman tudta készíteni... Most, életemben először én is megpróbálkoztam vele. Visszajött az íz, pont úgy mint régen. Szeretettel adom közre....


Hozzávalók: 1/2 kg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 púpos evőkanál vaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2, 5 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 1 citrom átszűrt leve, 3 evőkanál reszelt sajt.


A hagymát nagyon apró kockára felvágjuk és kevés olajon üvegesre megpároljuk. Míg sül a hagyma, addig a gombát megmossuk, szárazra megtöröljük, majd azt is nagyon apró kockára felvágjuk. A hagymát lehúzzuk a tűzről és fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Hozzáadjuk a felaprított gombát, egy fél pohár vizet, az aprított petrezselymet. Elkeverjük és addig főzzük, amíg a levét szinte teljesen elpárologtatja. Közben néha megkevergetjük. Míg fő a gomba, addig egy kisebb láboskában a vajat felforrósítjuk és zsemleszínűre megpirítjuk benne a lisztet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és sűrű besamel krémet főzünk belőle. Mikor besűrűsödött, kissé kihűtjük majd elkeverünk benne a tojás sárgáját, a mustárt, a citrom levét és a reszelt sajtot. Mikor a gomba is már langyos, akkor összekeverjük a besamel mártással. A kész gombakrémet máris kenhetjük a kenyérszeletekre és mehetnek a sütőbe grillezésre. Aki szereti, reszelt sajttal a tetején is sütheti. Nagyon finom és különleges szendvicskrém... Ha szereted a gombát, feltétlen kóstold meg!







2015. február 9., hétfő

~ PEKÁNDIÓS - PARMEZÁNOS LAPOK ~













Ismét egy recept a leveles tészta dicséretére. Hét végén vettem egy csomagot belőle, de nem használtam fel. Mivel teljesen kiolvadt, muszáj volt megsütnöm. Krémekkel, töltelékkel nem akartam bíbelődni, ezért egy régebbi ötletet felhasználva készült el. Baromi praktikus recept, mert nem kell a tésztával egyebet tenni, mint még jó hideg állapotában, egy éles késsel felszeletelni, úgy, ahogy a Fahéjas-ropogós lapoknál tettem. Most sós változatban készült dióval és sajttal... Pont ugyan olyan finom lett így is, mint édesen...


Hozzávalók: 1 csomag tömbös leveles tészta / nem lapokra vágott /, pár deka reszelt parmezán sajt, pekán dió, 1 tojás sárgája, só.


A leveles tésztát félig felengedjük, majd lisztezett lapon, éles késsel 2-3 mm vastag szeletekre felvágjuk.
 
 
 
 


A levágott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Felvert tojássárgájával megkenjük a tésztaszeleteket és a tetejükre reszelt sajtot, aprított diót és egy kevés sót szórunk.

A sütőt előmelegítjük 200 C°-fokra, és betesszük a tepsiket sülni. Kb. 15 perc alatt szép pirosra-ropogósra sütjük meg őket. Máris kész a finom ropogtatni való...
 
 
 
 
 




2015. február 5., csütörtök

~ KOKTÉLNARANCS TORTA ~

















Egy kedves ajándékkal lepett meg a doktornő minket, haza érkezvén Spanyolországból. A kolléganőmmel, kaptunk egy-egy adag Kumquat gyümölcsöt. Ő szüretelte a Dél-Spanyol tengerparton. Nagyon megörültünk neki, hiszen még nem kóstoltunk ilyen apró "narancsot". Elöljáróban annyit mondott, hogy igen furcsa gyümölcs, mert egyrészt ehető a héja, ellentétben a narancséval, másrészt együtt érezni az édes, a savanyú és a kesernyést ízt. Mindjárt egyet meg is kóstoltunk... És valóban! Az első pillantásra a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs valójában csak rokona a citrusoknak, igazából a Fortunella nemzetség legismertebb képviselője. A tojás alakú gyümölcs 3-4 cm nagyságú, héja hat apró gerezdet rejt. Legizgalmasabb tulajdonsága, hogy vékony héja valóban ehető, sőt sokkal édesebb, mint az alatta megbújó gyümölcshús, így a kumquatot egészben, nyersen fogyasztva egyszerre tapasztalhatjuk meg az édes és kissé savanykás ízeket. Első alkalommal biztosan nyersen érdemes kipróbálni. Ázsiában azonban rengeteg verzióban készítik. Leginkább nyersen, gyümölcsként fogyasztják, karikára vágva gyümölcssalátába teszik, vagy kandírozzák illetve dzsemet főznek belőle. Én az utóbbit választottam és az ízletes "gyümölcszselét" egy tortára tettem. Elmondhatom, hogy az eddigi legfinomabb túrótortát ehettem általa...



Hozzávalók: egy kerek, 4 tojásból sütött piskóta torta, 25 dkg áttört túró, 25 dkg mascarpone, 3 dl. habtejszín, 4-5 evőkanál porcukor, 15 dkg kumquat, hozzá ízlés szerint cukor.


A piskótát visszatesszük a kapcsos tortaforma aljába. A túrót, a mascarponét, a porcukrot egy tálba tesszük és krémesre kikeverjük. A tejszínhabot felverjük kemény habbá és lazán beleforgatjuk a krémes túróba. A kész krémet a formában lévő piskótára kanalazzuk, majd a tetejét simára eldolgozzuk. Amíg elkészítjük a gyümölcszselét, addig a tortát betesszük hűtőbe dermedni. A kumquatot megmossuk, vékonyan felszeleteljük majd a magjait kiszedjük. Egy lábosba áttesszük, ízlés szerint cukrot szórunk rá / én 3-4 kanállal tettem, hogy jó édes legyen /, majd lassú tűzön kb. 5-10 perc alatt készre főzzük. Kihűtjük. Mikor teljesen kihűlt és már nem folyós a leve, akkor ráhalmozzuk a torta tetejére. Tálalásig behűtjük.









2015. február 1., vasárnap

~ TÖRÖK SÓS-VAJAS KIFLI ~

















Vasárnap reggel egyszerűen rám jön a kifli-sütés. Késztetést érzek arra, hogy reggelire ott ékeskedjen az asztal közepén a friss és ropogós kifli-halom. Mivel már van elég kifli receptem, magamnál kutakodtam a blogomban. Meg is találtam egy régi receptemet a Török Katmer receptjét, amit már elég régen sütöttem és emlékeztem rá, hogy nagyon finom. Kicsit átvariálva a receptet, máris neki álltam. A KitchenAid kidagasztotta, a meleg-párás mikró megkelesztette, a sütőm pedig megsütötte. Persze a nyújtás és a tekerés rám maradt, de abban is volt egy kis segítségem, a kislányom... Valamikor el kell kezdenie neki is... Hű, nagyon finom lett!


Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 10 dkg világos rozsliszt, 2 dl. langyos tej, 2 dl. langyos víz, 1/2 kocka friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 5 evőkanál olaj. Továbbá: 5 dkg tea vaj, 5 dkg natúr vajkrém, 1 kávéskanál só.


A tejben elkeverem az élesztőt egy csipet cukorral, majd megvárom, míg felfut. A lisztet tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a cukrot. Hozzáadom a felfutott élesztőt, a vizet, és az olajat. Közepes keménységű tésztát dagasztok belőle. Mikor szép sima a tészta, akkor megolajozom a tetejét és meleg-párás helyen, kb. 30-40 perc alatt megkelesztem. Én ezt a mikróban szoktam végezni olyan formán, hogy felforralok egy bögrében vizet és mellé teszem a tésztát. A mikró ajtaját bezárom és nem nyitom ki fél órán át. A meleg-párás közegben hamar megkel a tészta. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát és elosztom 4 részre. Egyenként kinyújtom a tészta darabokat nagyobb, lapostányérnyi kőrré. A kenéshez a vajat, a vajkrémet és a sót kikeverem, majd elosztva, két lapra rákenem. A másik két lapot ráhelyezem, így lesz két adag kent tésztám. Pizzavágó kőrkéssel 8 darabra vágom mindkét lapot. Így lesz 16 db kiflim.






A háromszögeket a szélesebb részüknél fogva elkezdem feltekerni úgy, hogy közben a csücskét húzom felfelé. Így több tekerés lesz a kiflin.






A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, majd letakarva 30 percet pihentetem. Ez idő alatt megkelnek és készen állnak majd a sütésre. Hideg vízzel lepermetezem a kifliket. Hideg sütőbe teszem, majd bekapcsolom a sütőt 180° C-fokra. 25-30 perc alatt pirosra, ropogósra megsütöm a kifliket. Frissen tálalom.