"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. május 8., csütörtök

~ EPRES -TEJSZÍNES SPIRÁL TORTA ~

 



















Végre tavasz van, már nagyon vártam. Ha pedig tavasz, akkor az első friss gyümölcsünk az eper. Az egyik kedvencem a málna után. Régebben nem telt el úgy május, hogy ne mentem volna el a gyerekekkel az eperföldekre, kis kosárral, epret szedni... Mára már felnőttek, így kevés az esély arra, hogy kosarat ragadjanak. Persze a leszedett, megmosott és lecsumázott epret viszont jó étvággyal elfogyasztják. Most egy egészen egyszerű tortát hoztam vele, amihez még rutin sem kell, bár a képen nem úgy tűnik. De higgyetek nekem, máris leírom a receptjt. 


Hozzávalók egy 8 szeletes tortához: 3 tojás, 90 gr. cukor, 90 gr. liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 3 kanál víz, csipet só. Továbbá: 500 gr. eper, 1 evőkanál zselatn por, 5 kanál cukor, 250 ml tejszín. Díszítéshez: tejszín, eper, citromfű.


Először a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval keményre felverjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük. Ez után mehet a sárgájákhoz a víz, majd a liszt és a sütőpor is. Csomómentesre kikeverjük és a végén lazán beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. Veszünk egy 25 x 35 cm-es szilikon sütőlapot vagy tepsit amit sütőpapírral kibéleltünk és belesímítjuk a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 170 C°-fokon 10 perc alatt készre sütjük benne a piskótalapot. Sütés után kihűtjük, vékonyan levágjuk a széleit majd 4 x 6 cm-es csíkokra felvágjuk. Az epret leöblítjük, csumáját kivágjuk majd egy kisebb lábosba belekockázzuk. Pár szemet tegyünk majd félre a díszítéshez. Szórjuk rá a cukrot és lassú tűzön főzzük szinte krémesre. A zselatint 2 kanál vízben megáztatjuk, majd a mikróban felmelegítjük és az epervelőhöz keverjük. Kihűtjük. A tejszínt kemény habbá felverjük és megkenjük vele a piskóta csíkokat. A habra elosztjuk a hideg eperzselét. Az első csíkot feltekerjük és egy lapostányér közepére helyzzük állítva. A többi három habos piskóta csíkot köré helyezzük. Díszítésként tejszínhabrózsát, epret és citromfüvet teszünk a torta tetejére. Tálalásig behűtjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése