"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. május 11., vasárnap

~ SZŰZPECSENYE GOMBÁS RAGÚVAL ~

 

















Egy nagyon finom, gombás szaftos húsételt készítettem ma ebédre. A sertésszűz nagyon könnyű húsféleség, mivel nem tartalmaz zsírt, konkrétan szín hús mindenféle kötőszövet és zsírsejt nélkül. Sokféleképpen el lehet készíteni és viszonylag hamar át is sül. Egyben vagy szeletben, bárhogy finom és nemes étel lesz belőle. Most barna csiperke gombával, jó szaftosan készült.


Hozzávalók: 1 nagyobb sertésszűz, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 kanál zsír, só, bors, 2-2 kanál paradicsmpüré és magos mustár, 1 csésze húsleves, 1 csésze főzőtejszín, 1/2 csésze fehérbor, 1 capott kanál liszt. Tálaláshoz: vajas burgonyapüré, petrezselyemzöld.


A húst megmossuk, szárazra töröljük és lehártyázzuk. Ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Egy nagyobb teflon serpenyőben a zsírt felforrósítjuk majd a húsok mindkét oldalát lepirítjuk benne. Mikor lepirultak a húsok, kivesszük őket egy tálra. A hagymákat felaprítjuk és a visszamaradt zsíradékon lesütjük. Közben a gombákat leöblítjük, felszeleteljük és a sült hagymákhoz adjuk. Kevergetve addig sütjük a gombát, amíg összeesik és kevés levet nem ereszt. Ekkor hozzáadjuk a paradcsompürét, a mustárt, sózzuk, borsozzuk és meghintjük egy kevés liszttel. Hozzáöntjük a bort, a húslevest és a tejszínt. Elkeverjük majd mehetnek a szaftba vissza a hússzeletek. Lefedjük és lassú tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára pároljuk az egészet. Amíg fő a hús, addig elkészítjük a vajas burgonyapürét. Tálaláskor a pürére szedjük a gombás húst és petrezselyemmel megszórva kínáljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése