"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. május 24., szombat

~ ALMÁS-HAGYMÁS KARAJ SZELET ~

 
















A hús és a gyümölcs kombináció régen a menzákon volt nagyon népszerű vagy éppen népszerűtlen. Emlékszem a tapló száraz és rágós marha szeletre, amit nyakon öntöttek sápadt meggyszósszal, valamint csaptak mellé egy kanál pirított darát is. Sokan nem is kérték, vagy beletúrtak csak, annyira nem volt üdítő jelenség a déli harangszónál. Szóval ezt a szörnyű tézist szeretném most eloszlatni ezzel az almás-hagymás, pikáns és nagyon finom omlós karaj szelettel. Szerintem meg tudlak győzni, hogy a hús, igenis jó gyümölccsel...


Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet csontos karaj szelet, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 piros és 2 zöld alma, 2 kanál zsír vagy olaj, 1 csésze alaplé, 2 vőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1-1 kávéskanál só, bors, piros fűszerpapika, 1/2 csokor petrezselyem. Tálaláshoz: jázmin rizs, vágott petrezselyemzöld.


A húst megmossuk, szárazra töröljük és vékonyan átkenjük egy kevés olajjal. A fűszereket: sót, borsot, paprikát egy tálkában összekeverjük és bemaszírozzuk vele a húsok mindkét oladalát. A hagymákat megpucoljuk és szálasra megvágjuk. Az almák felét / 1-1 piros és zöld / megmossuk gerezdekre vágjuk, a fokhagymát és a petrezselmyet felaprítjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, majd a húsok mindkét oldalát lepirítjuk benne. Mikor a húsok lepirultak, kivesszük őket és félre tesszük. A serpenyőben a zsíradékot pótoljuk, majd a a hagymát barnulásig karamellizáljuk. Ez után mehet hozzá a cikkekre vágott alma, a fokhagyma, a petrezselyem, az alaplé, a citrom héja és leve, a mustár és a méz. Kóstoljuk meg, hátha utána kell majd sózni... Összeforraljuk az egészet, majd a végén beletetesszük a pirult hússzeleteket is. Gyenge tűzön, lefedve, addig pároljuk, amíg puha, omlóssá nem válik a hús. A főzés vége felé a megmaradt almákat cikkekre vágjuk és kevés vajon lesütjük. Tálaláskor a rizsre szedjük az almás-hagymás húst, rápakoljuk a sült almagerezdeket és petrezselyemmel megszórva máris tálaljuk az ételt. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése