"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. május 5., csütörtök

~ TOJÁSSALÁTA UBORKA FÉSZEKBEN ~

 






















A majonézes tojássalátát kicsit felturbóztam. Nézegettem a hidegtál variációkat ezen a formulán megakadt a szemem. A Pinteresten találtam, de ott teljesen más töltelék volt beletöltve az uborka fészekbe. Ez csak az én ötletem volt, hogy zselatinnal kissé meghúzva a tojást, megállhat a lábán és nem fogy összerogyni... Jól tippeltem. Guszta hideg előétel lett így belőle, pedig csak egy sima majonézes tojásról beszélünk. Ezzel a technikával, amit majd le fogok írni, bármilyen töltelékkel alkalmazható, francia saláta, halas, húsos vagy éppen gombással... Szerintem nagyon dekoratív hideg előétel.


Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb kígyóuborka, 1 púpos evőkanál zselatin, 50 gr. víz. Tojássaláta: 6 db. tojás, 175 gr. krémes tejföl, 175 gr. majonéz, 1 db. újhagyma, 1/2 citrom leve, ízlés szerint, só, őrölt fekete bors, cukor. Díszítéshez: lila hagyma, kígyóuborka, koktél paradicsom, 1db. főtt tojás sárgája. 


A tojásokat keményre megfőzzük, majd kihűtjük, megpucoljuk. Apró kockákra felvágjuk és egy nagyobb tálba tesszük. Az újhagyma fehér résztét vékonyan felkarikázzuk azt is a tojáshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá majd beleöntjük a tejfölt, a majonézt és a citrom levét. Lazán összeforgatjuk az egészet. A kígyóuborkát megmossuk, szárazra megtöröljük és uborkaszeletelőn a felét leszeleteljük. Papírtörölközővel kissé leitatjuk róla a nedvességet. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban addig melegítjük amíg teljesen felolvad, forralni nem szabad. Veszünk négy kerek kis porcelán tálat és az uborka szeletekkel pikkelyszerűen kibéleljük azokat.


Egy ecset segítségével átkenjük az uborkaszeleteket a zselatinnal, majd a maradékot a tojáshoz keverjük. Megtöltjük a tojásmasszával az uborka kelyheket és letakarva 2-3 óra alatt, vagy egy egész éjszakára betesszük a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt, késsel körbe lazítva, egy kisebb tányérra borítjuk a tojássalátát, majd megfordítva tálra, vagy tányérra rendezzük őket. Apró kockára felvágott koktél paradicsommal, uborkával, lila hagymával és főtt tojássárgájával feldíszítve, hidegen tálaljuk. Pirított kenyérszeletet kínálunk hozzá.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése