"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. május 20., péntek

~ PANNA COTTA BODZA ZSELÉVEL ~

 

 

 

 

 

 

 




Nem tudom eléggé méltatni ezt a desszertet... Szerintem a legzseniálisabb. Áldásom az olaszoknak miatta, mert kevés befektetéssel szenzációsat lehet vele alkotni. Mivel virágzik a bodza, szedtem pár tenyérnyi virágot és első körben csináltam belőle egy intenzív szörpöt, utána meg zselét... No, ez került a panna cotta tetejére. Egyszerűen mennyei volt!

 

Hozzávalók:  350 ml tejszín, 350 ml magas zsírtartalmú tej, 1 kanál vanília esszencia, ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer, 1 csipet só, 1 púpos evőkanál zselatin por 1/2 dl vízben feloldva. Bodzazselé: 1 Bio citrom, 5-6 tenyérnyi bodzavirág, 6 kanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, 1 evőkanál zselatin por 1/2 dl vízben feloldva. Díszítéshez: bodzavirág, citromfű.


Először a bodza szörpöt kell elkészíteni, ez egy nap. Ennyi idő kell neki, hogy jól kiadja a bodzavirág az ízét. Próbáljunk olyan helyről bodzavirágot szedni, ahol nincs nagy forgalom, hogy ne legye a virága poros. Veszünk egy fél literes uborkás üveget, az aljába tesszük a citromkarikák felét és a cukrot. A virágokat fejjel lefelé leöblítjük, hogy minél kevesebb virágport mossunk le róla, majd a citromokra pakoljuk. A végén rátesszük a maradék citromkarikákat., felöntjük vízzel, majd lezárjuk. A konyhapulton hagyjuk 1-2 napig és néha átforgatjuk. Ezzel meg is vagyunk.

A panna cottához egy kisebb lábosba töltjük a tejszínt, a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a csipet só és felmelegítjük, de úgy, hogy ne forrjon. A zselatint a vízben elkeverjük és megvárjuk míg szilárdra megduzzad. A megduzzadt zselatin beletesszük a meleg tejszínbe és addig keverjük míg teljesen felolvad benne. Langyosra kihűtjük és kiadagoljuk a desszertes poharakba. Betesszük a hűtőbe és megvárjuk míg megszilárdul. Amíg pihen a panna cotta, addig elkészítjük a bodzazselét. A bodzaszörpöt leszűrjük, felmelegítjük és ahogy a panna cottánál csináltuk, elkészítjük ennek is a zselatint. Belekeverjük a langyos szörpbe a zselatint, feloldjuk benne és a már megdermedt panna cotta tetejére merjük. Ismét behűtjük a teljes szilárdulásig. Tálaláskor bodzavirággal és citromfűvel feldíszítve adjuk asztalra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése