"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. május 1., vasárnap

~ PANNA COTTA CITROM KRÉMMEL ~

 

















A világ legegyszerűbb és legzseniálisabb desszertje a panna cotta. Számtalan ízben készülhet, télen-nyáron. A hűvösebb napokon a kávé, a kakaó, a mogyoró vagy pisztácia, nyári időkben pedig jöhetnek a finom zamatos, friss gyümölcsök. Most a kettő között vagyunk, ezért citromot választottam. A selymes, édes tejkrém pont jól passzolt a savanykás citromkrémmel. Baromi hamar elkészül és nagyon finom. Jól behűtve a legjobb...


Hozzávalók 4 személyre: 250 ml zsíros tejszín, 250 ml. tej, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint cukor 3-4 evőkanál, 1 csipet só, 1 evőkanál zselatin por 1/2 dl vízzel elkeverve. Citromkrém: 1 evőkanál víz, 130 gr. cukor, 1 bio citrom reszelt héja, 80 ml friss citromlé, 3 tojás sárgája, 80 gr vaj. 


Először a citromkrémet főzzük meg. Egy lábosba tesszük a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héját, a tojások sárgáját, a citrom levét. Habverővel elkeverjük, majd vízgőz felett, állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen belekeverjük a hideg vajat. Üvegbe töltjük és hűtőben kihűtjük. Ez után elkészítjük a panna cottát. A zselatint elkeverjük a vízben, majd hagyjuk, hogy megduzzadjon. Egy kisebb lábosba töltjük a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliát, a sót és addig melegítjük, amig forró nem lesz. A zselatint mikróban felmelegítjük és belekeverjük a tejbe. A tejes folyadékot kiadagoljuk kisebb desszertes tálakba, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Mikor megdermedt, rákanalazunk egy réteg citromkrémet. Díszítésként narancsfilét használtam. Nagyon finom!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése