"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. március 25., péntek

~ MANGÓHAB TORTA ~

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
 Lassan lehet készülődni a tavasz és a megújulás ünnepére a Húsvétra. Minden családnak meg vannak a jól bevált receptjei, süteményei, de néha jó mást is megkóstolni... Ez a süti pont jó erre. Nem kell sütni, csak dermeszteni. Mangót már lehet minden sarkon, aránylag elérhető árban. Viszont arra figyelni kell, hogy javarészt ezek a gyümölcsök éretlen állapotban kerülnek ki a kereskedelembe, ezért banán mellett meg kell érleltetni őket. Simán a konyhaasztalon a gyümölcsös tálba téve, 2-3 nap alatt tökéletesre beérnek és megpuhulnak. A torta alapja keksz, a tölteléke pedig joghurt és tejszín. Nagyon kellemes ízhatás, nem túl édes, kellemesen savanykás desszert. 


Hozzávalók az alaphoz: 1 csomag Győri kókuszos keksz, 50 gr. vaj. Töltelék: 1 nagyobb érett mangó, Zott natúr Görög joghurt 330 gr. 200 ml tejszín, 1 Bio citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer, 1 púpos evőkanál por zselatin. Díszítéshez: 50 gr. fehér csokoládé, 1 kiskanál olaj, apró csokoládé tojások. 


A kekszet a zacskójában sodrófával morzsásra törjük, utána egy tálba szórjuk. A vajat mikróban felolvasztjuk és ráöntjük a kekszre. Kanállal "nedves homok" állagúra keverjük, majd egy kisebb kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk simára. Ha kész betesszük a hűtőbe a hidegre. A mangót meghámozzuk vékonyan, majd egy éles késsel a húsát levágjuk a nagy magról. Botmixerrel lepürésítjük. Egy nagyobb tálba kanalazzuk a görög joghurtot, hozzáadjuk a porcukrot, a  citrom levét, reszelt héját és a mangópürét. Kikeverjük. A zselatin egy tálkába szórjuk és kb. 1/2 dl. vízzel kikeverjük. Megvárjuk míg megduzzad, majd mikróban folyósra melegítjük. Ezt is a mangós keverékhez adjuk. Itt megjegyezném, hogy a joghurtnak SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie, nem hidegnek, mert akkor a zselatin összeugrik a krémbe és csomós lesz, valamint nem fog megdermedni a krémünk. Mikor szép simára elkevertük, kóstoljuk meg, kell e még bele cukor, vagy citromlé. A tejszínt kemény habbá felverjük és a végén lazán beleforgatjuk a mangós krémbe. A torta alapot kivesszük a hűtőből és a krémet ráöntjük. Letakarjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni. 2-3 óra alatt szépen megdermed. Mikor megszilárdult a torta, a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat. Kis zacskóba töltjük, csücskére mini lyukat vágunk és a hideg tortára csurgatjuk. A csokival is kidermesztjük, majd kis csokitojásokkal feldíszítjük. Hidegen tálaljuk.
 
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése