"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. március 7., hétfő

~ RÉTEGES ALMÁS SÜTEMÉNY ~
















Kissé időigényes sütemény, de megéri vele babrálni, mert a végeredmény magáért beszél. Egy finom linzer tészta, párolt almás töltelékkel. Hasonlóan működik mint a hatlapos sütemény, csak itt három tészta lapot kell sütni és az almát megpárolni hozzá. Egy éjszakát pihentetni kell, mert ugyebár a lapok ropogósak, kell neki pár óra, hogy az almából magába szívja majd a nedvességet és átpuhuljon. Tökéletes délutáni uzsonna, vagy vendégváró sütemény.


Hozzávalók  tésztához: 550 gr. liszt, 250 gr. vaj, 140 gr. cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 kanál zsír, 1 kanál tejföl. Töltelék: 2 kg alma, ízlés szerint cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve. Tálaláshoz: porcukor.


A tésztához a hozzávalókat egy tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőle. Három részre osztjuk és kb. 30 x 35 cm-es lapokat nyújtunk belőle. Tepsi hátán, sütőpapíron kisütjük őket világosra kb. 10-12 perc alatt. Míg sülnek a lapok, addig az almákat meghámozzuk és káposztareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot és citrom levét és negyed órát állni hagyjuk. Ez után kinyomjuk belőle a levet, serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kevergetve 15 perc alatt megpároljuk az almát. Mikor elkészült, elfelezzük és betöltjük vele a lapokat. Egy tálcára teszünk egy lapot, rákenjük a fele mennyiségű almát, befedjük egy következő lappal, erre jön a másik fele töltelék, majd végül az utolsó tészta lap. Kissé lenyomjuk és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk. 

 




1 megjegyzés: