"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. március 18., péntek

~ SPANAKOPITA a Görög spenótos pite ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Mikor nyáron Görögországban jártam, valahogy nem sikerült megkóstolnom, az igazi Görög spenótos pitét. A tészta, amivel készítik nagyban hasonlít a mi rétes tésztánkhoz, de mégis más. Szerintem az a Filo nevezetű tészta, kissé nedvesebb, rugalmasabb változata a miénknek. Bár lehet rosszul gondolom... Na, mindegy is, végül itthon is elkészült és nagyon finom! Frissen, ropogósan az igazi!
 
 
Hozzávalók: 8 db. házias réteslap, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 kanál olíva olaj, 1 tojás, 1/2 kg friss spenót, 250 gr. feta sajt, 2 kanál vágott petrezselyemzöld, só, őrölt fekete bors, 100 gr. vaj. 


Először a tölteléket készítjük el. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük és a szárakat lecsipkedjük. Egy kevés olíva olajon az apróra vágott hagymákat üvegesre sütjük. Ez után rádobjuk a hagymára a spenótot és lepároljuk az egészet. Sóval, borssal ízesítjük. Kihűtjük.  ha már nem forró, beleütjük a tojás, hozzá morzsoljuk a feta sajtot illetve a vágott petrezselymet. Összekeverjük és ha szükséges, akkor sózzuk, borsozzuk. A vajat egy kis tálkában folyósra melegítjük mikróban. Veszünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk egy másik réteslapot. Egy éles késsel három csíkra felvágjuk a tésztát. Egy kanál tölteléket teszünk az egyik csík aljára, majd háromszögben felhajtogatjuk a tésztát. Így járunk el a többi tésztacsíkkal is. 4 x 3, azaz 12 pitét kell, hogy kapjunk. A kész háromszögeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és lekenjük őket a maradék olvasztott vajjal. 180 C°-fokos sütőben, szép pirosra megsütjük őket. Frissen, forrón tálaljuk.
 
 
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése