"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. február 17., csütörtök

~ KUBU KEHELY ~

 






















Egyre jobban szeretem a könnyed, poharas desszerteket. Kevés ráfordítással, pazar desszerteket készíthetünk ezer féle képen. Ezt a poharas finomságot a Fanta szelet ihlette meg. Mivel én nem igazán kedvelem a kakaó és túró kombóját, ezért ezt kikerülvén született meg, ez az ötlet. Sima piskóta, citromos mascarpone krém és Kubu-zselé réteg. Szerintem tökéletes desszert egy könnyed ebéd, vagy vacsora után. A recept 4-5 személyre szól.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 60 gr. cukor, 60 gr. liszt, 1 csipet só, 1-1 kanál víz és olaj, 1/2 teáskanál sütőpor. Krém: 250 gr. mascarpone, 250 ml. tejszín, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 4-5 evőkanál porcukor vagy ennek megfeleő édesítőszer. Kubu zselé: 1 kis üveg Kubu ital / 300 ml. /, ízlés szerint cukor, citromsav, 1 evőkanál étkezési zselatin por. 


Először a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A kikevert tojássárgájákhoz adjuk a vizet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, csomómentesre kikeverjük. A végén, lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt, kisebb kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, és kb. 175° C-fokon kisütjük a piskótát. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szétcsipkedjük apró falatokra. Ez lesz a kehely alapja. Ez után készítjük el a krémet. A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt és habos krémet keverünk belőle. A végén ízesítjük a cukorral, a citromlével ésa citrom reszelt héjával. A krémet nyomózsákba töltjük. A zselés réteghez a Kubut egy kisebb lábosba töltjük, ízesítjük cukorral és a citromsavval. Akkor jó, ha édes és savanyú is egyben, mert akkor fogjuk igazán hidegen intenzívnek érezni majd az ízét. A zselatint fél deci vízben megduzzasztjuk. Az ízesített Kubut lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a megduzzadt zselatint, majd addig kevergetjük, amíg elolvad benne. Langyosra kihűtjük. Nincs más dolgunk, mint összeállítani a desszertet. Kisebb kelyhek aljába teszünk egy adag piskóta darabkákat, erre jön a krém a nyomózsákból, majd a langyos, de már nem meleg zselés Kubu. A kész kelyheket a hűtőbe tesszük dermedni. Behűtve tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése