"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. február 8., kedd

~ BBQ SZŰZPECSENYE JÁZMIN RIZZSEL ~

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 




Hoztam egy annyira finom húsételt, hogy ezt tényleg egyszer meg kell, hogy kóstoljátok! Először oldalassal készítettem el sütőben, most meg szűzpecsenyével, lábosban... Mindkettő nagyon finom lett, az utóbbi sokkal hamarabb tálalható. Az oldalas kissé szaftosabb hús, mivel kevés zsírréteg is található benne, a szűzhús viszont soványabb. Ki ki döntse el, melyig az izgalmasabb húsféle a számára. Ízben tök egyformák, mivel a hozzávalók nem változnak. Baromi finom ezzel is, azzal is!


Hozzávalók 4 személyre: 2 csík vékonyabb oldalas vagy 2 szűzpecsenye. Páchoz: 2-2 evőkanál só, fokhagyma por, barna cukor, füstölt piros paprika, Cayenne bors, vöröshagyma por, 4-5 evőkanál olaj. Sütéshez: 8 evőkanál ketchup, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanál chili szósz, 1 kávéskanál alma ecet, 100 gr. vaj, 1 pohár 100 %-os ananászlé, 1 pohár fehér bor, 1 csapott evőkanál só. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, vágott petrezselyemzöld, apró savanyú paprika.

 

A húst megmossuk, szárazra töröljük, ha szűzpecsenyével dolgozunk, akkor azt lehártyázzuk. Az oldalast egyben is hagyhatjuk, vagy a csontot középre véve feldaraboljuk, a szűzpecsenyét vastagabban felszeleteljük. 

 

 

 

A fűszereket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, kikeverjük és bedörzsöljük vele a húsokat. 

 

 

 

Lefóliázzuk és 2-3 órára félre tesszük pácolódni. Mielőtt letelne a pácolási idő, a sütéshez való mártást elkészítjük. Egy lábosba töltjük a hozzávalókat a vajjal együtt és lassan felforralva, kissé összesűrítjük az egészet. Ha oldalassal dolgozunk, egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, bele tesszük a húst, ráöntjük a mártást és fóliával lefedve betesszük sülni, a 180 C°-fokos sütőbe sülni kb. 3 órára. Ha szűzpecsenyével dolgozunk, akkor a húst egy lábosba tesszük, arra is ráöntjük a mártást, és lefedve, lassú tűzön kb. egy órát pároljuk. Ha kell, egy kevés ananászlével pótoljuk a elpárolgott folyadékot alatta. Mikor vaj puha a hús, akkor készült el. Párolt jázmin rizzsel, savanyú apró paprikával forrón tálaljuk az ételt egy kis petrezselyemmel megszórva. Nagyon finom, igazi különlegesség!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése